Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Även barnfamiljer och pensionärer ska märka att Sverige går bra

Sverige befinner sig i ett helt nytt ekonomiskt läge. Under tre år med en socialdemokratiskt ledd regering har vi satt investeringar i det hållbara samhällsbygget före ofinansierade och orättvisa skattesänkningar. I dag syns resultaten.

Vi har vänt den borgerliga regeringens underskott i statsfinanserna på 60 miljarder kronor till överskott och kan nu göra kraftfulla investeringar i Sverige, samtidigt som vi betalar av på statsskulden.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Mycket går bra i Sverige men mycket måste också förbättras. Men många saknar fortfarande de kunskaper som krävs för att ta de 100 000 lediga jobb som finns. Elever har fortfarande ojämlika förutsättningar att nå kunskapsmålen i skolan. Många oroar sig fortfarande över om välfärden verkligen finns där när man behöver den.

Sedan 2014 har över 200 000 fler ett arbete att gå till och nästa år sjunker arbetslösheten under sex procent. Men många har fortfarande svårt att ta lediga jobb som finns. För att fler ska komma i arbete bygger vi ut Kunskapslyftet, skapar ett enhetligt anställningsstöd och gör insatser för att stärka nyanlända och utrikes födda kvinnors etablering på arbetsmarknaden.

Skolan har nu 20 000 fler anställda, förskolan har mindre barngrupper och skolresultaten har vänt uppåt men mycket återstår att göra. Vi går vidare med Skolkommissionens förslag för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling. Tillsammans med andra tillskott på skolan och barns och ungas hälsa innebär det i Västernorrlands kommuner sammanlagt får ett tillskott i storleksordningen 49,1 miljoner kronor. Därutöver gör vi resurstillskott till kommunsektorn i Västernorrland som motsvarar 97,8 miljoner kronor.

Den positiva utvecklingen i Sverige där fler barn föds samtidigt som vi lever allt längre innebär att vi kommer att göra stora investeringar i välfärden. I Västernorrland stärks hälso- och sjukvården totalt sammantaget med minst 102,7 miljoner kronor.

När Sverige står starkt ska det märkas i vardagen även för pensionärer och barnfamiljer. Den socialdemokratiskt ledda regeringen kommer att sluta den orättvisa klyftan i beskattning mellan pension och lön fullt år 2020. I Västernorrland får 46 400 pensionärer sin skatt sänkt nästa år samtidigt som 31 200 barnfamiljer får barnbidrag och studiehjälp höjt med 200 kronor i månaden.

Med denna budget har vi sammantaget investerat över 40 miljarder kronor i samhällsbygget – i vård, skola, omsorg och klimat. Det är dags att Sveriges ekonomiska styrka kommer alla till del.

Magdalena Andersson (S)

Finansminister

Eva Sonidsson (S)

Riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Västernorrland

Läs även:

L: Vi ställer krav för att vi bryr oss – inte för att närma oss SD

Valfriheten är här för att stanna – men elever och äldres välfärd ska alltid gå före vinstjakt

M: Att förenkla för företagen är att säkra framtiden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel