Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Även läkarna borde ställa sig bakom de sjukskrivna och inte vika sig för Försäkringskassan

Med anledning av Tänk om vi sjuka och nedtystade fick hålla tal i Almedalen, ST 5/7.

Ett ifrågasättande eller en protest är som att sätta ner näven i en vattenbunke. Det blir några vågor som snart är borta och allt är sedan som förut.

Demokratins spelregler tar bara hänsyn till vad majoritetens massor har för önskemål och för att politiker ska fatta vad människor vill att de ska arbeta för, krävs omfattande protester och bäst är om även de med akademisk utbildning ställer sig bakom dom protesterande människorna.

#116omdagen-protesterna mot Försäkringskassan är ännu i sin linda och som fler borde ställa sig bakom, inte bara de för dagen drabbade.

De försäkringsmedicinska rådgivarna som dissekerar läkarintygen har däremot gett ringar på vattnet så att det påverkar läkarna i sina bedömningar av den sjuke. Att som i många fall bli överkörd som läkare har i förlängningen gjort att läkare frångår sina egna kunskaper och väljer Försäkringskassans linje och börjar ifrågasätta sjuka människor, fast man vet bättre genom sin gedigna utbildning och personliga människokännedom. Därför kan man tycka att läkarkåren mangrant skulle ställa sig bakom de sjuka och skarpt ifrågasätta de försäkringsmedicinska rådgivarna.

Att arbete kan ge välbefinnande och välstånd är sant för de flesta, och ingen väljer frivilligt bort denna möjlighet utan orsak.

Arbeta och gör rätt för dig och kräv sedan din rätt, har det låtit i demokratins anda. Men att utföra ett arbete när man vill bli frisk för att kunna arbeta kan vara oförenligt, och om detta vet den sjuke och läkaren bäst.

Att arbete kan ge välbefinnande och välstånd är sant för de flesta, och ingen väljer frivilligt bort denna möjlighet utan orsak. Sedan kan många behöva en spark i baken för att våga sig ut på arbetsmarknaden igen efter en längre sjukdomsperiod, men det är en helt annan sak och inget som sjukkassornas rådgivare har kunskap om.

Arbete leder inte bara till välbefinnande och välstånd. Många är det som blivit livslångt skadade och sjuka av och i sitt arbete, och då måste man i vårt i övrigt välmående samhälle behandla människor som är sjuka med respekt om vi fortsättningsvis vill se oss som ett demokratiskt land.

Medmänniska

Läs också:

Vetenskap eller vidskepelse – jag röstar på det parti som tar psykisk ohälsa på allvar

►  Målet ska väl inte vara att få folk att må ännu sämre?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel