Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Även Norge drabbas av bilkrisen

Nu har bilkrisen nått även Norge. Bildelstillverkaren och underleverantören Kongsberg Automotive måste drastiskt minska produktionen för att uppdragen från de stora bilföretagen har reducerats kraftigt.

Enligt den norska nyhetsbyrån NTB förlorar 2 000 av företagets totalt 11 000 anställda jobbet. En tredjedel av verksamheten finns i USA.

– Tidigare har vi varit skonade eftersom vi producerat uteslutande för lastbilar och bussar. Men de sista två–tre månaderna har vi märkt att det stannat upp även i det segmentet, säger Ronny Lie, kommunikationsdirektör, till NTB.

Till TT säger Ronny Lie att man redan varslat 80 personer i Norge. Hur det ser ut i övriga världen ska han presentera på en presskonferens på onsdagsmorgonen.

Kongsberg Automotive har även tillverkning i Sverige, i Mullsjö utanför Jönköping. Vid den fabriken, som innan varslen hade cirka 500 anställda, varslades i september och i oktober 85 personer vid två tillfällen.