Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äventyrare bröt vid målsnöret

Den italienske äventyraren Alex Bellini har tvingats avbryta sitt försök att ro över Stilla havet på grund av utmattning. Men han är nöjd ändå – i tio månader höll han ut på havet.

Den 21 februari gav sig den 30-årige Alex Bellini av från Lima i Peru för att ro till Australien. Men blott 65 sjömil från slutmålet, den australiska östkusten, tvingades han bryta i fredags.

– Jag är faktiskt nöjd. Jag känner att jag nått mitt mål. Men självklart hade jag velat avsluta resan på ett annat sätt, sade Bellini till Reuters efter att ha bogserats in till hamnen i Newcastle på lördagsmorgonen.

Sedan avresan i februari har Bellini levt på torkad mat och destillerat havsvatten. Inte en enda gång under den långa färden har han satt sin fot på land.

– Jag misslyckades inte, sade han men tillstod att det varit mycket svårt beslut – men ”klokt” – att be om hjälp de sista kilometrarna.

Sent i fredags, när han nästan hade land i sikte, kontaktade äventyraren sin hustru och bad henne ordna hjälp eftersom han trodde att han annars skulle duka under av utmattning. Väderutsikterna var dessutom dåliga.

Enligt den australiska polisen var Alex Bellini mycket nära total utmattning när de efter larmet åkte ut med en räddningsbåt och ett flygplan. Bellini blev sedan upplockad av en nyzeeländsk bogserbåt som hjälpte honom den sista biten.

Väl framme i Newcastle möttes en skäggig och kraftigt avmagrad Bellini av sin fru och ett stort medieuppbåd.

– Han såg förvirrad ut och de fick bära honom till tullen, berättade hustrun Francesca Bellini, som varit med och organiserat hela resan.

Det var inte första gången som den 30-årige italienaren ägnat sig åt dylika äventyrligheter – han har redan rott över Atlanten, Medelhavet och gått över Alaska. Nu säger Bellini att han är stolt över att ha klarat 1 800 mil till havs och att han sedan februari fått över 30 000 e-brev från beundrare världen över.

– Jag var ensam till havs, men jag var inte helt ensam.

Alex Bellini har nu lovat sin Francesca att inte göra om försöket att ro över Stilla havet.