Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Äventyrsvägen" – nu byggs den om

Boda borg och Mid Adventure i alla ära.
Frågan är om inte en resa längs väg 591 slår båda på fingrarna när det gäller äventyrsupplevelsen.
Dock med en väsentlig skillnad – det är inget positivt äventyr.

Ljudet av en stötdämpare som slår igenom med full kraft, samtidigt som inälvorna förpassas från sin ordinarie plats i bukhålan. Känslan går inte att ta miste på, jag befinner mig på väg 591 norr om Torpshammar.

Det är en sträcka på två mil, från lilla Nordanede vid Leringens sydspets upp till Sandnäsets camping i norr, som man får uppleva den "äventyrliga" bilresan.

För det är med en hel del pirr i magen som bilen rattas mellan vägens alla håligheter och uppskjutande asfaltbulor. Effektiva farthinder som gör att hastigheter över 50 kilometer i timmen är högst osannolika. I alla fall om man vill komma fram utan att krydda "äventyret" med en saftig verkstadsnota.

Efter ett tag känner man sig lite som en puckelpiståkare på asfalt. Det vill säga ögonen spanar frenetiskt efter den bästa vägen framåt, samtidigt som det hela tiden gäller att parera ojämnheterna. Man funderar ju lite smått på hur boende, åkare och campinggäster över huvud taget står ut.

– I början körde man saktare och saktare för att klara sig, men nu har man resignerat och i princip låter det bära eller brista, säger Anders Johansson som ofta åker vägen upp till sin sommarstuga.

– Bara häromdagen slog jag i underredet, berättar han.

Själv når jag Sandnäset med en känsla av illamående inombords.

Ungefär samma känsla som jag fått de enstaka gånger jag låtit mig övertalas till en karusellfärd och efter ett par minuter fått fast mark under fötterna igen.

Så när som på en sak. Den här karusellen måste jag åka en gång till för att ta mig tillbaka till Ljungandalen igen.

– Men snart ska det bli ändring på det, säger Majid Nasrollah, projektledare på Trafikverket.

I dagarna påbörjades det omfattande renoveringsarbetet som betyder att vägen bland annat ska förstärkas och få vägtrummor bytta innan vintern gör entré.

– Vi kommer också att stänga vägen mellan Knutnäset och Sandnäset för genomfartstrafik under 3-4 månader för att kunna utföra de här jobben, säger Majid Nasrollah.

Han lovar dock att boende på sträckan inte ska behöva drabbas av avstängningen, utan beredas fortsatt framkomlighet på sträckan.

– Vi kommer inom kort att skicka ut informationsblad till dem om det här, säger Majid Nasrollah.

Under nästa år fortsätter sedan arbetet, då bland annat ny beläggning ska på den åtgärdade vägkroppen.

– Och hösten 2014 ska allt vara klart, säger Trafikverkets projektledare.