Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avfallshantering prövas i miljödomstol

Miljösaneringen i Fagervik har drabbats av en rejäl försening. Naturvårdsverket har överklagat ett tillstånd och kräver prövning i miljödomstolen.

– Vi ser risker för människors hälsa och miljön, säger Erika Nygren, handläggare på miljörättsavdelningen.

Projektet Miljösanering Fagervik förbereder etapp fyra. Men nu har arbetet med att förvandla det förorenade området till en plats för friluftsliv fått problem.

– Vi hade fått tillstånd av länsstyrelsen för att lägga upp de förorenade jordmassorna på en speciell plats inom området, men nu har Naturvårdsverket överklagat, berättar Stefan Grundström som ansvarar för projektet från kommunens sida.

Jordmassorna är tänkta att bilda kullar som kan fungera som bland annat utkiksplats och pulka- och skidbacke. Alternativet, att köra det till en annan mottagare, finns enligt Stefan Grundström inga resurser till.

Projektet sökte tillstånd för att göra en så kallad återvinning, vilket innebär att avfallet används till något man är i behov av, i detta fall kullarna. Problemet är att Naturvårdsverket inte anser att det rör sig om en återvinning, utan i stället deponi. För att något ska ses som återvinning ska behovet av kullarna komma först, och avfallet användas som ersättning för materialet man annars hade använt.

– Vi anser att det är tveksamt att man hade gjort dessa kullar om man inte hade haft avfallet. Man kan inte bygga kullar bara för att man har ett avfall man vill bli av med, säger Erika Nygren.

En så kallad deponi är i stället ett slutligt omhändertagande av avfall, vilket Naturvårdsverket anser att detta fall rör sig om. Olika regler gäller för återvinning respektive deponi. Bland annat krävs att man avsätter pengar för efterbehandling när det rör sig om deponering.

– När det gäller deponier finns EU-direktiv med krav man måste uppfyllas. Om man inte följer reglerna innebär det risker för miljön och människors hälsa, säger Erika Nygren.

Nu måste projektet göra uppehåll i förberedelserna tills miljödomstolen beslutat i ärendet.

– Det innebär en kraftig försening. Nu överväger vi vilka åtgärder vi kan genomföra för att reducera tidsförlusterna och i övrigt på bästa sätt hantera situationen, säger Stefan Grundström.