Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avgifter ska finansiera utkörning av konstsnö

30 kronor för de stora. Noll för de små. Så mycket kostar en skidtur i det nyligen öppnade konstsnöspåret på Södra berget. Målsättningen är att avgifterna ska finansiera utkörningen av konstsnö, som en allians av föreningar sköter.

På Södra berget blåser det kalla vindar den här förmiddagen. Men det hindrar inte Karl Norberg, 70 år, att ge sig ut i det nyligen anlagda 800-metersspåret. Under 2000-talet har han deltagit i sex Vasalopp, Öppet spår. I fjol gick han i mål på tiden 6.36. Nu tränar han för att komma i form inför 2009 års upplaga av loppet.

Karl tycker att det är bra att skidåkarna får betala för att åka på konstsnöspåret på Södra berget.

– Det är skäligt. Man får ju betala för att gå på gymnastik så då kan man betala för att åka skidor också, säger han.

Han kommer antagligen att lösa ett säsongskort.

– Om det inte blir mycket snö, då åker jag i Töva istället. Men det är möjligt att jag löser ett tillfälligt kort här ibland, säger han innan han stakar iväg i 800-metersspåret.

Två år i rad har avgifter tagits ut. Nytt för i år är att åkkort ska lösas och att det ska kontrolleras att skidåkarna betalt för sig. Konstsnöspåret drivs av sex föreningar i samarbete med Kultur och fritid, Sundsvalls kommun.

Ett dygnskort kostar 30 kronor. Ett årskort kostar 350 kronor för vuxna, 175 kronor för ungdomar och är gratis för barn upp till och med sju år. För medlemmar i föreningarna är det billigare. Anders Norberg, som är verksamhetsansvarig på friluftsanläggningen, menar att skidåkarna är beredda att ta den kostnaden.

– Jag tror att de är tacksamma över att det går att åka nu, säger han.

Utkörningen av konstsnö, som föreningsalliansen sköter, kostade drygt 60 000 kronor förra året.

– Vi hoppas att vi får in den summan i år. Får vi in mer lägger vi det i en pott som ska gå till att sköta snökanonspåren, berättar Anders Norberg.

Årskorten gäller i alla spår från säsongsstart till 31 januari. Från första februari är det gratis.

– Konstsnöspåren kan hålla ända fram till maj. Det ska vara en vecka med många plusgrader innan något händer.