Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avhoppade M-politikern Elin Nilsson: 16 februari – kvällen jag skulle gå under jorden

TV: I spelaren ovan berättar Elin Nilsson bland annat om varför hon skrev insändaren.

Det är den 16 februari och klockan har passerat tiden de flesta åker hem från jobbet. Snön har precis slutat falla och lagt sig på marken. Det är kolsvart ute och inte många människor syns till i centrala Sundsvall. Jag har på mig en jacka som ser ut som en fågel Fenix. En sån som reser sig ur aska för att flyga på nytt.

I trapphuset på Storgatan 1 är det precis lika tyst som utanför. Jag går in till partilokalen för en avstämning med oppositionsrådet och partiombudsmannen. I en timme avhandlar vi dagordningen som vi bestämt i förväg. När den är till ända tar partiombudsmannen fram en anteckningsbok, klickar på sin bläckpenna och säger: "Så finns det en annan sak vi ska prata med dig om i dag".

De säger att jag har värvat medlemmar till ungdomsförbundet som inte förstått att de är medlemmar. Jag förstår heller ingenting. Vilka då och hur då? 

Läs även: Elin Nilsson lämnar alla sina politiska uppdrag

De berättar om en central utredning som öppnats kring mig. Ingen har sagt något tidigare. Jag vet om att jag har värvat många två månader tidigare, men ingen har ifrågasatt någonting till mig. Förrän nu.

De två männen sitter mitt emot mig sida vid sida. Anteckningsboken är inte i kalenderformat utan har snarare storleken av en världsatlas. De turas om att ställa frågor. Mina svar antecknas ner. Jag ber om kontaktuppgifter till den eller dem som har initierat utredningen de pratar om. "De ringer säkert upp dig", blir svaret.

Visst hade jag hört hur det pratades om mig bakom min rygg förut. Att jag haft otillåten sponsring, legat mig till politiska uppdrag och att jag var helt olämplig som människa. Saker jag visste inte var sant. Var det här sant?

Det måste det väl ändå vara om de säger det. Men hur illa är det egentligen? 

För Plus-kunder: Elin Nilsson (M) om avhoppet och anklagelserna: "Klantigt – men jag ville inte fuska”

"Elin, du vet ju hur det gick för honom. Det som hände i Lund."

De återkommer till just det gång på gång under tiden vi sitter mittemot varandra. Han som de refererar till avslöjades för några år sedan ha ägnat sig åt ett omfattande medlemsfusk på hundratals personer. Samtidigt som det offentliggjordes försvann han. Det finns inte ett enda fysiskt eller digitalt fotspår efter honom. I Lund är han inte. Någon sa att han flyttat utomlands men ingen vet helt säkert. 

Varför jämför de mig med honom? 

Nu kan jag inte andas. Jag måste ha gjort något helt fruktansvärt. Jag blir så arg på mig själv som inte minns. Några timmar två månader tidigare. Det känns som två år tidigare. Så mycket i omlopp hela tiden. Jag har inte ens tid att sitta här längre.

Jag tittar på klockan. Om fem minuter ska jag vara på Espresso House och träffa den unga kvinnan jag haft kontakt med på Facebook. Som vill in i politiken och jag lovat att ge alla goda råd jag har. Vi är ändå klara på partilokalen vid det här laget. De två männen sitter kvar med boken stor som en världsatlas där mina svar finns antecknade. 

Vad i hela helvete har jag gjort?

För Plus-kunder: Muf bekräftar: Avrådde Elin Nilsson från att offentliggöra misstankarna

Kvinnan jag träffar är otrolig. Välartikulerad med många kreativa idéer. Samma brinnande låga i ögonen som jag hade när jag blev förtroendevald för sju år sedan. Hon får inte förloras. Hennes engagemang kommer att behövas. Jag måste hålla mig samman till varje pris. 

"Politiken är det roligaste som finns..."

Om jag lämnar stan redan ikväll hinner jag inte lämna in min avsägelse.

"… och väldigt lärorik…"

Undrar om jag ska radera alla sociala medie-konton eller bara låta dem vara.

"… med så mycket spännande att göra."

Mitt tal är inte i synk med mina tankar.

Två timmar senare skjutsar hon hem mig. Hoppas jag gjorde ett gott intryck och att hon inte märkte att något gått sönder inom mig. När jag springer uppför trappan håller jag på att krocka med någon. Jag tittar upp och ser att det är mamma. Ett lyckligt sammanträffande att hon åkt förbi mig och lämnat av några saker just då. Jag sätter mig ner och alla tårar som hållits inne de senaste timmarna blir fria.

För Plus-kunder: Sundsvalls politiker om Elin Nilssons (M) avhopp: ”Påverkar politiken i stort”

Ett försök till en sammanhängande förklaring till att jag måste härifrån och inte kan visa mig mer. Inte för någon någonsin. Jag tar kraft, reser mig och springer vidare upp till min lägenhet. Resväskan står i hallen som vanligt. Allt möjligt jag hittar runt omkring mig slängs ner. Det är som om det skulle hänga på sekunder. När jag ber mamma kolla vilka tåg som går svarar hon mig att jag behöver vara hos någon som kan hantera kriser.

Jag får ett meddelande av henne jag träffat på Espresso House några timmar tidigare. "Tack för ikväll! Vilken härlig underbar tjej du är Elin! Din mamma ska vara stolt."

Min mamma sitter bredvid mig på psykakuten och håller min hand för att förhindra att jag ska gå under jorden. Min jacka ligger slängd på golvet och jag orkar inte plocka upp den. Det känns som om jag ska bli bränd på bål utan möjlighet till resning ur askan.

"Min vän, det blir inget försvinna härifrån för dig ikväll. Vi kommer att skriva in dig så att du får sova ordentligt."

Sköterskan leder mig till rummet. I fem dygn blir jag kvar. Efter det måste jag ut och ta en debatt om skolan. 

Elin Nilsson

Före detta kommunpolitiker för Moderaterna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Uppföljningar:

För Plus-kunder: Kritik mot Moderaterna efter Elin Nilssons avhopp: "Det speglar tyvärr lite av kulturen i partiet "

Läs även: Elin Nilsson berättar sin sanning bakom avhoppet: "Helt plötsligt skulle allt fram"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel