Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avloppet i Haverö spårlöst borta

Avloppet till Haverö kyrka är spårlöst borta. Det upptäcktes efter beslutet att toaletten skulle handikappanpassas. Dessutom är dricksvattnet just nu otjänligt.

Ingen vet med säkerhet i dagsläget vart avloppet mynnar ut någon stans. Detta trots eftersök i marken och i sjön så har ingen hittat det. Den samfälliga kyrkonämnden i Borgsjö Haverö beslutade därför att man skulle fråga Haveröborna om någon kunde lösa gåtan.

Vi tror att den finns på ängen någonstans nedanför kyrkan, säger Bengt Göran Jonsson, vaktmästare. Men nu går det inte att undersöka om det är så, eftersom det är så mycket snö.

Han liksom alla andra har inte funderat så mycket på vart fekalerna tagit vägen.

Jag trodde att det gick till en brunn här i närheten eller att det var kopplat till det kommunala ledningsnätet.

Men så var inte fallet. Vatten och avlopp installerades i kyrkan 1959. Om brunnen tömts sedan dess vet ingen.

Jag började 1991 och jag vet inte att den tömts under min tid som vaktmästare.

Anders Mannqvist är första vaktmästare för Borgsjö Haverö kyrkliga samfällighet och han tror att avloppet troligen rinner ut i någon stenkista i närheten.

Vi upptäckte att vi inte visste var den var när jag beställde slamtömning, säger han.

Ingen tror dock att avsaknaden av avloppet inneburit några större problem. Ledningarna fungerar fortfarande och någon obehaglig doft har inte uppmärksammats. Dessutom används inte kyrkan speciellt ofta. Under vintersäsongen är den stängd förutom över jul.

Nyligen tvingades man dock bryta upp dörren till toaletten. Detta efter att dörren gått i baklås när två körmedlemmar befann sig på toaletten. Kranvattnet är brunt. Just nu sitter en lapp uppe som hänvisar till att vattnet är otjänligt.

Kyrkonämnden konstaterar att problemet med brunt vatten funnits länge. Vattnet kommer från en borrad brunn inte långt från kyrkan. Analysprover visar att vattnet innehåller ”skyhöga” värden av järn, mangan, humus, nitrit och aggressiv kolsyra som fräter på ledningarna.

Toalettstolen har blivit starkt missfärgat på grund av de ämnena som finns i vattnet. Detta kommer att åtgärdas inom kort och en ny brunn ska borras.