Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avråder från statlig imamutbildning

– Det bästa regeringen kan göra är att inget göra.
Utredaren Erik Amnås slutsats att staten inte ska utbilda imamer väcker både förvåning och viss besvikelse.

Annons

Det senaste året har statsvetarprofessor Erik Amnå på regeringens uppdrag utrett hur staten skulle kunna stötta en utbildning av imamer i Sverige. I dag saknar nämligen många muslimska själasörjare tillräcklig kunskaper i svenska språket och svensk samhällsorganisation, något muslimska företrädare själva påpekat.

Men Erik Amnå föreslår varken universitets- eller folkhögskolekurser. Staten ska över huvud taget inte försöka styra upplägget, är hans slutsats.

– Staten måste ha en religionspolitk som behandlar alla jämlikt, som inte särskiljer utifrån vilken tro man har, säger han.

Att lyfta ut just imamerna och peka på vad de behöver lära sig vore att peka ut dem, lyder hans resonemang. Precis som Svenska kyrkan och andra trossamfund sätter kompetenskraven för sina själasörjare måste de muslimska församlingarna göra på samma sätt – utan statliga pekpinnar.

Temmam Asbai, förbundsstyrelseordförande i det muslimska studieförbundet Ibn Rushd, säger sig ha förståelse för resonemanget, men är ändå besviken.

– Delvis ja. Det är svårt att jämföra muslimerna med kyrkorna som har flera hundra års historia i samhället och kan klara sig på egen hand. Den förutsättningen saknas för muslimerna, säger han.

Om högskoleminister Lars Leijonborg var besviken så visade han det inte på tisdagens pressträff. Han har tidigare uttalat oro för att muslimska församlingar rekryterar ”fundamentalistiska imamer från Saudiarabien” och efterlyst ”mer moderata imamer som är utbildade här”.

– Och Erik Amnå svarar att det är förknippat med sådana praktiska och principiella svårigheter att han inte ser någon möjlighet att genomföra en utbildning för imamer i Sverige. Jag har respekt för den slutsatsen, säger Leijonborg.

Leijonborg tillstår samtidigt att det enligt Amnås utredning inte finns några belägg för att svenska imamer skulle bidra till islams radikalisering i Sverige.

– Jag har inte hittat något belägg hos väldigt trovärdiga källor för att så skulle vara fallet. Däremot vet jag att det förekommer våldsförkunnelse i moskéernas närhet, på internet framför allt, där mer eller mindre självutbildade imamer predikar en starkt antidemokratisk lära, säger Erik Amnå.

Mer läsning

Annons