Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avskaffa Systembolaget – med otillgänglighet kommer merköp

Systembolagets monopol ska avskaffas då de inte klarar att ge hela befolkningen samma service. Dålig tillgänglighet leder till merköp vid inköp.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det som skiljer de nordiska monopolländerna åt är den högsta gränsen för alkoholhaltiga drycker som livsmedelsbutiker tillåts sälja. Sverige har den lägsta gränsen bland de nordiska länderna med 2,25 procent (3,5 för öl). I både Norge och Finland går gränsen vid 4,7 procent, vilket innebär att ganska många sorters öl och cider får säljas i vanliga livsmedelsbutiker. I Finland väntas gränsen också höjas de kommande åren till 5,5 procent.

Sverige skiljer sig också åt när det kommer till åldersgränser – Finland och Norge tillåter personer över 18 att handla alkoholhaltiga drycker om alkoholhalten understiger 22 procent. Monopolen i Finland och Norge är inte heller lika omfattande som det i Sverige eftersom de tillåter gårdsförsäljning.

Jan Fredriksson

Läs även:

Gårdsförsäljning är en fara för monopolet

Gårdsförsäljning är diskriminerande mot utländska tillverkare

C: Tillåt gårdsförsäljning av alkohol – för en levande landsbygd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel