Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avslag i domstol om akutkirurgin i Sollefteå: "Viss skillnad i servicenivå får anses vara naturlig"

Landstingets beslut att avveckla akut kirurgi på Sollefteå sjukhus står fast.
Förvaltningsrätten i Härnösand avslår ett överklagande och menar att beslutet inte strider mot rätten till vård på lika villkor.

Annons

Den omstridda avvecklingen av akutkirurgin i Sollefteå klubbades av regionfullmäktige efter votering med 45 röster mot 32 i februari i år.

Nils-Gunnar Molin, ordförande i föreningen Sollefteå Framtidens akutsjukhus, överklagade och begärde laglighetsprövning enligt kommunallagen.

Molin menar att beslutet strider mot likställighetsprincipen i och med att medborgarna i Ådalen särbehandlas negativt. Beslutet är inte heller allsidigt berett. Därför ska det upphävas.

Läs också:

Beslut om akutkirurgin i Sollefteå – vi rapporterar live från fullmäktige

Erik Lövgren (S) efter avgörandet om Sollefteås akutkirurgi: "Skönt med ett beslut"

I domstolen får han inget gehör.

"Förvaltningsrätten konstaterar att en viss skillnad i servicenivå mellan olika landstingsdelar får anses vara naturlig. Den omständigheten att vissa patienter beroende på bostadsort får längre resväg till den akutkirurgiska vård som bedrivs i landstinget kan inte anses innebära att det överklagade beslutet är olagligt på någon grund som Nils-Gunnar Molin anfört", heter det i nyckelmeningen i domen.

Samma slutsats dras om beredningen före beslut. Förvaltningsrätten pekar på att frågan beretts i hälso- och sjukvårdsnämnden, i finansutskottet och i regionstyrelsen och menar beslutet tillkommit i laga ordning.

Domen kan överklagas till kammarrätten i Sundsvall.

För Plus-kunder:

Nils-Gunnar Molin vill att kommunallagen ses över: "Är som ett fisknät med stora maskor"

Inget fel att lägga ner psykplatser i Sollefteå – överklagande avslås