Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avslutar utredning om kränkning

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avslutar utredningen av ett fall av kränkande behandling inom LSS-området.

Anmälan gjordes av socialnämnden i Ånge i augusti, då man tagit emot en orosanmälan från en medborgare om att en person med funktionsnedsättning blivit kränkt av sin personliga assistent, tillika gode man.

Kränkningen ska enligt anmälan ha bestått i hård ordväxling och höjt röstläge, och utmynnade bland annat i ett efterföljande hembesök från kommunens handläggare.

Även det anlitade assistansbolaget har utrett händelsen och har enligt IVO gjort bedömningen att det handlar om en engångsföreteelse orsakad av personliga skäl. Bolaget ska dock se över sina rutiner för rapportering och erbjuda handledning där behov finns.

IVO har i och med kommunens och assistansbolagets agerande valt att avsluta ärendet utan ytterligare åtgärd. Delen som berör uppdraget som god man lämnas dock till överförmyndarnämnden att hantera.