Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avslutningen räddade Kallas dag

Charlotte Kalla gladdes mer över Heidi Wengs första världscupseger än sin egen insats i lördagens klassiska millopp i Tour de Ski.
Men Kalla svarade för en strålande avslutning och är fyra efter supernorskorna inför den spektakulära touravslutningen uppför Alpe Cermis.

Norskorna var återigen omutliga. I kapitel sju av åtta i årets Tour de ski spurtvann Heidi Weng och fick till slut sin första världscupseger efter omkring 35 pallplatser (uppgifterna går i sär).

– Fantastiskt. Jag kände mig inte särskilt pigg idag, så det här är otroligt, sade Weng efter sin efterlängtade seger.

Tvåan Ingvild Flugstad Østberg var ännu en gång före tourfavoriten Theres Johaug och drygade ut sin totalledning till 38,7 sekunder inför söndagen knappt millånga fristilsavslutning.

Østberg hade förmodligen behövt utöka det mer för att hålla undan för Johaug uppför slalombacken.

Charlotte Kalla blev, som så många andra, förvånad då hon fick höra att det var Wengs första världscuptriumf.

– Är det sant? Hon som har varit på pallen så mycket, Gud vad roligt, sade hon och brast ut i ett stort leende.

Inte enligt plan

Hon var inte lika munter över sin egen insats, slagen med 55 sekunder.

– Planen var att jag skulle åka bra skidor, energisnålt och kraftfullt och hänga med dem i täten, men så blev det inte.

– Jag är nöjd med avslutningen, men inte med det fram till sista varvet. Det var som att skidorna inte högg i lika mycket på sista varvet.

Kalla tvingades redan före spurtpriset vid 3,5 kilometer släppa tätkontakten i det svårtbemästrade föret, där isig snö fastnade i fästvallan, och det såg ut att bli en ny svart näst sista etapp före henne i touren. Men hon bet ihop, knep flera placeringar och avslutade så starkt att hon passerade Kerttu Niskanen och Anne Kyllönen i sammandraget.

Kalla mot blåvitt

Kalla går en kamp mot finländskorna för att behålla fjärdeplatsen. Det skiljer dock inte många sekunder, och även dagsfyran Krista Pärmäkoski finns med i bilden.

– Det är inspirerande och absolut inte avgjort. Bara ut och ha kul och vara beredd på smärta, sade Kalla om sista etappen,

Det knepiga föret och trötta kroppar förde med sig många tvära kast i resultatlistan. Ida Ingemarsdotter var hela 2.15 efter som 24:a och åkte ut topp-tio-totalen.

Stina Nilsson kom däremot tillbaka efter sin djupdykning på fredagen och var 14:e i mål, 1.35 efter och närmast före Maria Rydqvist. Med 20:e plats kom även Anna Haag före Ingemarsdotter.

Johnrud Sundby igen

I herrarnas Tour de Ski tycks avslutningen bli odramatisk. Näst sista etappen var ett 15-kilometerslopp i klassisk stil och den norske totalledaren Martin Johnsrud Sundby anförde klungan och ryckte på sista varvet. Landsmannen Niklas Dyrhaug försökte hänga med, men det var lönlöst. Johnsrud Sundby har därmed ett försprång på 2.51 när han ger sig ut på söndagens sista etapp.

Det blir en hårdare kamp om övriga pallplatser med fem åkare som startar inom 25 sekunder: norrmännen Petter Northug, Finn Hågen Krogh, Didrik Tönseth, ryssen Sergej Ustiugov och Alexej Poltoranin, Kazakstan.

Oskar Svensson var bäste svensk i lördagens lopp med en 26:e plats.

http://tt.se/media/image/07390A35B81D4BA2B06D6A103E56EF2A

Äntligen fick Heidi Weng vinna ett lopp i världscupen. På den näst sista etappen av Tour de Ski besegrade hon landsmaninnorna Ingvild Flugstad Østberg och Therese Johaug.

Claudio Onorati Onorati/AP