Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avspärrningarna hävda – Albyborna kan åka hem igen efter saltsyra-utsläppet

 
Utsläppet i Alby
Visa alla artiklar

Avspärrningarna in till Alby har tagits bort efter olyckan med saltsyra-utsläppet.
Albyborna kan åka hem igen.
– Inga personskador har rapporterats in men om man känner irritation i hals eller ögon ska man höra av sig till sjukvården, säger Lars Dolk på Räddningstjänsten.

För Plus-kunder: Omtumlande dag för Albyborna – kunde till slut återvända till sina hem: "Det kändes skrämmande"

Läs också: Syrautsläppet i Alby: Polisen har inlett en förundersökning om miljöbrott

I eftermiddag höll polis och räddningstjänst en snabbinkallad presskonferens på brandkåren i Sundsvall om olyckan.

Vid 16-tiden på eftermiddagen ansåg man att läget i Alby var under kontroll.

– Men vi håller fortfarande på och tömmer den järnvägsvagn som läcker saltsyra och det arbetet lär inte vara klart förrän runt 22-tiden i kväll, säger Lars Dolk, medieansvarig på Räddningstjänsten i Medelpad.

För Plus-kunder: Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson bor några hundra meter från läckan i Alby: "Finns en viss oro "

Avspärrningarna som tidigare hindrade trafiken in till Alby har hävts, och de boende som varit bortresta under dagen och de evakuerade skolbarnen har kunnat återvända hem. Det avspärrade området har nu begränsats till industriområdet runt Akzo Nobel där saltsyran töms ur järnvägsvagnen.

Följderna av olyckan är ännu så länge oklara. Inga personskador har rapporterats in, trots att saltsyran är extremt frätande och farlig att andas in. Om man känner av symptom, som irritation i luftvägarna, uppmanas man att höra av sig till sjukvården.

– Det krävs att man exponeras för saltsyran ganska länge. Risken är väl i första hand att det ska drabba någon i vår personal som har arbetat med saneringen hela dagen.

Omkring tio kubikmeter saltsyra har runnit ut på marken. Det finns en viss risk att det når grundvattnet och konsekvenserna av det är oklara. En mindre mängd kan också ha runnit genom marken och ut i Ljungan, men enligt kommunens miljöexperter är risken liten att det gör någon stor skada.

– Saltsyran filtreras när den rinner genom marken och sedan späs den ut med de stora mängderna vatten i Ljungan. Det är väl egentligen bättre att det hamnar där än i grundvattnet.