Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avtalet med Folkets hus skrivs om – ger föreningen rätt att porta SD

Folkets husföreningen i Ånge får böta 15 000 kronor för att man nekade Sverigedemokraterna att hyra möteslokal i Medborgarhuset. Samtidigt kommer avtalet med kommunen att skrivas om så att föreningen i framtiden har rätt att neka SD som hyresgäst.

Annons

Det har varit många turer i frågan om uppdragsersättningen från Ånge kommun till Folkets husföreningen i Ånge. En fråga som aktualiserades när Sverigedemokratetrna tidigare i år nekades att hyra möteslokal i Medborgarhuset.

Läs mer: SD portade från Folkets hus i Ånge

I går beslutade kommunstyrelsen i Ånge att avtalet om uppdragsersättning ska skrivas om så att det blir möjligt för Folkets husföreningen att fortsätta neka Sverigedemokraterna att hyra möteslokal. Ett beslut som vad ST erfar oppositionen i Ånge kommer reservera sig mot.

Läs mer: Oppositionen sluter upp bakom SD

Förutom ändringen i avtaelet om uppdragsersättning så kommer Folkets husföreningen att få betala tillbaka 15 000 kronor av det stöd man fått för året. Ett belopp som oppositionen ville skulle vara betydligt högre men inte fick gehör för. Även det ett beslut som kommer utmynna i reservationer.

Läs mer: Folkets hus riskerar förlora sin ersättning

Hur kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S) ser på beslutet hör du i klippet ovanför.

Här är den nya lydelsen i avtalet om uppdragsersättning:

"Föreningen förbinder sig att med god kvalité, opartiskt, i skälig omfattning och på skäliga villkor upplåta lokaler till föreningar, organisationer eller grupper av människor. Dock äger föreningen rätt att neka föreningar, organisationer och enskilda grupper att hyra om de inte delar de grundläggande principerna om jämlikhet, jämställdhet och alla människors lika värde i enlighet med den centralt för Folkets husrörelsen antagna policyn."

Här kan du se en intervju med Sverigedemokraternas ordförande Stig Malmberg efter beslutet: Tar ärendet till förvaltningsrätten: "Det borde vara ett mer demokratiskt beslut"

Läs mer:

SD:s krav: "Säg omedelbart upp avtalet med Folkets hus"

Här får SD hyra av Folkets hus