Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avtalsrörelsen: Vi byggbolag och facken måste samarbeta för att trygga bostäder och jobb

Vi känner alla någon som påverkats av bostadsbristen. Det är en källa till stor oro bland ungdomar. Nästan 94 procent av Sveriges ungdomar rankar idag bostadsbristen som den största utmaningen i samhället enligt en undersökning från Linnéuniversitetet.

Den oro som ungdomar känner saknar inte grund och det finns skäl att misstänka att oron kommer att växa under de kommande åren. Enligt Boverket kommer över 700 000 nya bostäder i hela landet att krävas fram till 2025. Prognoserna säger att det under det här året kommer att byggas cirka 65 000 nya bostäder. Även om byggandet stigit kraftigt bara under de tre senaste åren finns ett stort glapp mellan dagens byggnivåer och framtida behov.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

■■ Följ ST Debatt på Facebook.

Problemen på bostadsmarknaden gör det inte bara svårt att hitta en egen bostad utan det gör det även svårt att hitta nytt jobb. Det hindrar företag från att rekrytera ny personal och tvingar folk att tacka nej till utbildningar. Det påverkar tillväxten och välfärden på lång sikt.

En förutsättning för att det ska byggas mer är att vi byggbolag och de fackliga företrädarna samarbetar mer och tillsammans bidrar till att lösa branschens utmaningar.

Nu pågår byggbranschens avtalsrörelse och vi har tillsammans med våra fack tre stora frågor att lösa. Dels måste vi skifta fokus från kortsiktiga förhandlingsvinster som vi tar på bekostnad av varandra till att försöka åstadkomma gemensamma långsiktiga vinster. Dels måste vi skapa ett konkurrenskraftigt kollektivavtal som gör att den tredjedel av byggbranschen som idag står utan kollektivavtal tänker om och väljer att teckna kollektivavtal. Utan en sådan förändring kan konkurrens inte ske på lika villkor mellan branschens olika aktörer. Slutligen måste allt fler anställas i byggbranschen eftersom vi snart nått kapacitetstaket, på allt fler områden råder det kompetensbrist och vi har svårt att hitta fler medarbetare att anställa.

Arbetsgivare och fack måste därför arbeta tillsammans för att skapa trygga och säkra byggjobb. Det är därför vår förhoppning att avtalsförhandlingarna ska kunna genomföras i en samförståndsanda i byggbranschen.

2016 års byggstrejk innebar kostnader på närmare en miljard för de byggföretag som omfattades av konflikten. Det var inte bra för byggföretagen, inte bra för byggjobben och inte bra för branschens förtroende. Vår utmaning och vårt mål är trots allt gemensamt. Bara tillsammans kan vi trygga framtidens bostäder och byggjobb.

Cecilia Geijer

Picea Bygg

Björn Wallin

Skanska

Peter Nehrer

LX III

Anders Jonasson

Peab Anläggning

Ulrik Forsberg

Bekab

Bertil Magnusson

Härnösands Kranlyft

Tommy Byström

Betonghåltagningar Nordborr AB

Carl-Göran Grönvik

Ställningsbyggarna i Sundsvall AB

Per Andersson

Expanderamera

Fredrik Malmström

Pinus Maskin AB

Peter Sundström och Erik Lundstedt

Esselbe

Leif Söderkvist och Sebastian Bylund

Fobta AB

Berndt Jonsson

Sveriges Byggindustrier

Läs även: Principer sätter stopp för flerfamiljshus på landsbygden – trots bostadsbrist

Läs också: För vem byggs det i Sundsvall?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel