Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Avvägning hur mycket man ska låsa

Det har gjorts framställningar om att 90-åringen som hittades kraftigt nedkyld på tisdagsmorgonen skulle flyttas till ett demensboende eller sjukhemsboende.

– Men det är en balansgång hur mycket man ska låsa in och övervaka in de äldre, säger verksamhetschefen för Timrås äldreomsorg Lars Wilhelmsson.

En utredning har inletts där man ska höra alla som arbetade på Hagalid den natt mannen lämnade sin servicelägenhet. Hans lägenhetsdörr är larmad och på larmloggen ser man att han gick ut ur lägenheten mellan klockan 23 och 23.30.

Om han då gick direkt ut från huset eller dröjde kvar i korridorerna är inte klarlagt.

– Det kommer att utredas. Tekniken tycks ha fungerat enligt de första kontakterna med larmteknikerna, uppger Lars Wilhelmsson.

Alla hörs

Alla som arbetade på natten, sju vårdpersonal, kommer att höras. Det är en utredning som leds av den medicinskt ansvarige sjuksköterskan Ulrika Hedlund och kommer att ingå i den Lex Sara anmälan som ska göras.

Det finns en altandörr i markplanet från mannens lägenhet, men den dörren var låst med nyckel från insidan. Det finns ingen möjlighet att låsa eller låsa upp den utifrån.

– Därför är det klarlagt att han gick ut genom lägenhetsdörren, säger Lars Wilhelmsson.

Hade ytterkläder på sig

– När han hittades på industriområdet på tisdagsmorgonen hade han ytterkläder på sig. Han var alltså klädd för att gå ut.

Mannen bodde i en servicelägenhet med hemtjänst.

– Det är som att bo i en lägenhet där man själv bestämmer hur mycket hjälp man vill ha. Eftersom det finns önskemål om annat boende, från en anhörig så ska han få det när han skrivs ut från sjukhuset, säger Lars Wilhelmsson.

– Till en början ordnar vi en sjukhemsplats.