Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avvecklande Norrlands Invest förbrukade åtta miljoner – försäljningarna stoppade katastrof

Norrlands Invest har under sina drygt åtta år investerat 11,8 miljoner kronor i spelare i GIF Sundsvall.

75 procent av kapitalet är förlorat nu när riskkapitalbolaget går i graven – det vill säga åtta miljoner.

– Hade inte Urban Hagblom lyckats med försäljningarna i somras hade det varit en katastrof för klubbens ekonomi, säger Lars Aspling i Norrlands Invest.

Lars Aspling var med och startade Norrlands Invest 2008 och han har varit med och avveckla bolaget nu 2016.

Fram till och med 2011 var han vd.

– Jag klev in nu igen när Norrlands Invest skulle avvecklas för att garantera att upplösningen blev juste för alla, rik som fattig. Vi har hållit på med det här hela sommaren och nu i veckan hade vi ett avslutande möte och där rådde det total enighet, vi hittade en lösning som passade alla och det är en styrka, säger Aspling.

Norrlands Invest har inte längre några fodringar på GIF Sundsvall och kvar i Norrlands Invests kassa finns 3,5 miljoner kronor.

Läs mer: Trots alla stora försäljningar – GIF kommer inte ha stort eget kapital: "Dykt upp surdegar"

– Alla intäkter från 2015 till nu i augusti är uppdelade. Klubben har köpt det som är kvar av bolaget, man ville väl ha kvar själva stommen inför framtiden. Några av aktieägarna efterskänkte även sina delar, säger han och fortsätter:

– Norrlands Invest avstod även sin del av vinsten vid försäljningen av Joakim Nilsson inför säsongen med tanke på klubbens ekonomi.

Aspling säger att Norrlands Invest drev en affärsverksamhet, men att det viktigaste syftet var att GIF Sundsvall huserade i Allsvenskan.

– Alla ägare anser att Giffarna måste räddas och när vi höll på med upplösningen av bolaget var det ett övergripande mål att klubben skulle klara elitlicensen för 2017 och det kommer den att göra.

– Under sommaren jobbade GIF och Urban Hagblom hårt för att få igenom spelarförsäljningarna som gjordes och det var viktigt. Spelarna satt på utgående avtal och hade de gått som bosman hade det varit katastrof för klubbens ekonomi.

Läs mer: GIF Sundsvalls försäljningar värda runt tio miljoner: "Aldrig varit så framgångsrika"

Idén med riskkapitalbolaget blev verkningslöst i och med att FIFA förbjöd tredjepartsavtal.

– Det slog undan benen helt. Anledningen till att Norrlands Invest bildades var att klubben inte hade ett spelarunderlag för Allsvenskan när man gick upp 2008. Då gick vi samman 20 personer under vänskapliga former och satsade tio miljoner tillsammans. Vi stod för 50 procent anskaffningsvärdet när en spelare värvades och klubben stod för 50, säger Aspling och fortsätter:

– När en spelare såldes fick bolaget 50 procent vid vinsten. 2012 gick vi in med ytterligare 1,8 miljoner kronor.

Nu måste GIF Sundsvall hitta en annan väg.

Aspling vet inte vilken, men han känner ett flertal personer med kontanter och kapital som vill klubben väl.

– Samtidigt är det jätteviktigt att folk går på matcherna och stöttar laget. Finns det inte tillräckligt med publik på orten spelar det liksom ingen roll, även om det alltid måste finnas sponsorer, säger han och tilägger:

– Sedan är rötterna viktiga, att man får fram egna spelare. Att man har spelare från Sundsvall som spelar i A-laget som till exempel Erik Granat.