Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avveckling av räddningshelikopter i Sundsvall

Sjöfartsverket har en helikopter baserad på Midlanda för att med 15 minuters beredskap dygnet runt kunna sättas in i brådskande sjuktransporter, sök- och räddningsuppdrag både till lands och sjöss. Helikoptern har en utrustning som gör att helikoptern kan verka i många olika roller till exempel brådskande sjuktransporter, medicinsk evakuering från fartyg, eftersök och räddning av personer i nöd, fjällräddning, större trafikolyckor, understöd vid fartygsbränder, och så vidare. Helikoptern kan beställas av landstinget för till exempel brådskande sjuktransporter. Nu har Sjöfartsverket beslutat att i april i år flytta helikoptern till Umeå.

Landstinget i Jämtlands län driver i egen regi en egen ambulanshelikopter baserad i Östersund. Helikoptern täcker större delen av Jämtlands län med en utryckningstid på max 30 minuter.

Västernorrlands läns norra delar kommer att ha bra tillgång till helikopter från Umeå, medan den södra delen kommer att ha en betydligt sämre tillgång till ambulanshelikopter. Vid olyckor eller brådskande sjuktransporter måste antingen helikoptern i Umeå eller den i Östersund rekvireras. Det betyder för Sundsvall att tiden till dess att helikoptern är på plats är minst 60 minuter. Helikoptern har dessutom förbrukat bränsle för anflygningen så att tiden den kan användas för vidare transport eller sökoperationer är halverad innan tankning på Midlanda måste göras, en operation som kan ta 30 minuter. En transport till Akademiska Sjukhuset i Uppsala från en olycksplats i Sundsvallstrakten kan ta 2,5 till 3 timmar. Med en helikopter baserad i Sundsvall tar det dryg en timma.

Jämtlands läns landsting ger sina medborgare tryggheten med en egen helikopterambulans men Västernorrlands län litar på att grannlän och andra myndigheter ställer upp. Den södra länsändan kommer inte nu längre att ha samma beredskap vid olyckor som den norra. Det ligger helt i linje med Ewa Söderbergs strävan att avrusta länssjukhuset i Sundsvall.

Lennart Bergström

Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel