Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avverkningsskandal i Viskan

Halvmeterdjupa hjulspår över den gamla hagmarken. Skogsmaskinen har dessutom kört sönder två bäckar på fyra ställen.

– Jag blev chockad när jag såg skadorna. Det här är en skam för skogsnäringen, säger Fred Bäckström som inte ens blev tillfrågad om timmertransporten över hans mark.

Förra veckan kom Fred och Carina Bäckström upp till sin gamla gård som ligger vid Gäle gård, efter vägen mot Munkbysjön. Under fem år bodde de där. De senaste två åren tillbringar de en vecka i månaden på den högt belägna gården med utsikt över beteshagar.

Det här besöket blev ingen fridfull njutning. Det hade nyligen skett avverkningar en bit bort. Hundpromenaden avslöjade att timret hade transporterats bort rakt över den 100-åriga hagmarken. Två djupa skogsmaskinspår snirklar sig fram. Ett stängsel hade körts ner. Två bäckar hade körts över på fyra ställen, utan att det hade lagts ut någonting för att skydda bäckfåran. Lervattnet strömmar 100 meter nedströms.

Fred Bäckström blev inte förvarnad.

– Fel nummer ett är att jag inte har blivit tillfrågad om lov. Det är ofattbart hur det har dragit vägsträckningen. De har inte kört närmsta vägen, och de har valt det blötaste stället. Och tidpunkten, med snösmältningen, är helt fel, säger han.

Juristen Niklas Åberg vid Skogsstyrelsen i Sundsvall är lika frågande.

– Man har rätt att köra över annans mark för att ta ut skog, men man ska kontakta markägaren för att ta reda på om det är någonting som är känsligt att köra över. Markägaren kan inte neka någon att köra ut timmer, men kan peka ut var det är lämpligast att köra, säger han och tillägger:

– Du får köra men du har inte rätt att köra sönder mark eller bäckar.

Omkring 400 kubikmeter virke har forslats ut över marken.

Paret Bäckströms hagmark, som är EU-stödsmark, är utarrenderat till en köttbonde. Tanken var att utöka hagmarken och få stöd från EU för att restaurera den del som har legat i träda. Länsstyrelsen ska kontaktas, men vad som händer nu är ovisst. Skadorna är omfattande.

– Det måste återställas, men det är sådana skador att det nästan inte går att laga. Det här går nästan att jämställas med ett oljeutsläpp. Det är ofattbart. Jag förstör inte hur de har tänkt, menar Fred Bäckström.