Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Back föreslår blodtest i hemmet – vilket kan spara pengar åt landstinget

Hälso- och sjukvårdsnämndens (HSN:s) ordförande Ewa Back (S) föreslår i en motion att landstinget inför självtest för patienter som använder blodförtunnande läkemedel.
På sikt skulle det här sannolikt även kunna spara pengar åt landstinget.

Det handlar om patienter som behandlas med blodförtunnande läkemedlet Waran eller motsvarande för att förhindra att man får blodproppar. Läkemedlet förhindrar att blodet koagulerar, det vill säga levrar sig, men det är samtidigt viktigt att man får rätt dos. Om dosen är för hög ökar risken för blödningar och om den är för låg minskar skyddet mot blodproppar.

Det här medför att patienter som har Waran måste göra regelbundna mätningar av det så kallade PK INR-värdet, som mäter blodets förmåga att levra sig. Kontrollerna utförs antingen på sjukhus eller inom primärvården. De ständiga testerna är dels tidskrävande för patienten, dels kräver det personalresurser i vården och innebär kostnader för sjukresor.

Med hjälp av en mätutrustning kan patienten i stället själv testa sina värden och det finns möjlighet att man även sköter doseringen. Stockholms läns landsting har redan infört att mätapparaten, som kostar cirka 6 500 kronor per styck, införs som kostnadsfria läkemedel. Ett flertal andra landsting ligger i startgroparna i samma ärende och dit sållar sig nu även Västernorrland.

"Med ett införande av självtestning i större skala skulle även kostnaderna för laboratorietestet och transporter minska", skriver Ewa Back i sin motion.

En utvärdering av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket visar att den här typen av egenvård med kontroller och dosering dessutom blir en besparing för landstingen efter 18 månader.

För närvarande är det cirka 200 000 patienter i Sverige som behandlas med blodproppsförebyggande läkemedel.

Enligt Ewa Backs motion, som skrevs redan i april 2014, vill hon nu att landstinget utreder vad det skulle kosta att införa gratis provtagningsutrustning för självtest och egenvård för patienter som använder den här typen av medicin.

På senare år har även nya blodförtunnande läkemedel börjat användas där patienter inte behöver mäta sina värden lika ofta.

I ett yttrande från landstingets läkemedelsenhet så ställer man sig positiv till att utreda införandet av självtesten. Man skriver att självtest anses vara bra för en utvald grupp av patienter, men att det i dagsläget är osäkert hur stor den gruppen är.

Motionen kommer att tas upp vid HSN:s möte den här veckan.