Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Backholm Bohlin: Bankerna tjänar miljarder på onödigt trogna kunder – spela ut dem mot varandra och spara tusenlappar

Artikel 3 av 6
Ledare om ekonomi
Visa alla artiklar

Vilken bank har du?

Chansen är stor att frågan är rätt ställd i singular och att den har ett (1) svar. De flesta har nämligen bara en kundrelation med en enda bank.

Mycket talar för att bankkunder borde vara otrogna och ha relationer med flera banker. De uppfyller nämligen olika behov – en bank för sparande, en bank för eventuella lån, en bank för kort till exempel.

Litet eller ingenting talar för att du som konsument tjänar på att vara bankmonogam.

Att bryta upp från en relation – även med en bank – kan vara jobbigt. Det är enklare att bara låta den fortsätta.

Men just bekvämligheten är egentligen det enda som talar för att du ska vara lojal med din bank och samla alla dina bankärenden hos en och samma aktör.

Inget tyder på att den som är trogen bankkund egentligen tjänar på det. Snarare är det lönsamt att jämföra bankernas olika erbjudanden och spela ut dem mot varandra.

Många hushåll kan lätt spara åtskilliga tusenlappar bara genom att göra några enkla jämförelser.

Det alla som äger sin bostad, oavsett om man är beredd att göra slut med sin bank eller inte, bör göra är att se över vilken ränta man betalar på sitt bolån.

På internet kan man snabbt se både bankens listränta (det man får betala om man inte prutar) och dess snittränta (det kunderna i snitt betalar) för olika bindningstider.

Betalar du för mycket ska du kontakta din bank och pruta, tveka inte att hänvisa till vilken ränta du skulle kunna få hos andra banker.

Till Ekot sa Finansinspektionens Magnus Karlsson nyligen:

– Fortfarande är det så att bankernas bruttomarginal ligger på en hög nivå så det finns fortfarande utrymme att förhandla med sin bank.

Den som dessutom har ett långsiktigt sparande, oavsett det är till pensionen eller för något annat ändamål, bör också undersöka nischbankernas utbud.

Det finns flera alternativ där både utbudet av fonder och lågavgiftsalternativ är mycket större än hos någon av de traditionella storbankerna. Över en längre tid gör en halv procents lägre fondavgift mycket för hur kapitalet utvecklar sig.

Det är faktiskt inte ens givet att du ska ha det bankkort du använder för dina dagliga inköp utfärdat av samma bank som du har ditt lönekonto hos.

Det finns gott om olika alternativ för den som vill samla bonuspoäng på alla sina köp – du kan till exempel spara ihop till resor eller få bonuscheckar att använda i livsmedelsbutiken, om du väljer rätt kort att betala med.

För den etiskt medvetne kunden finns det dessutom mycket att vinna på att se över sin banks verksamhet. Att lämna en bank efter avslöjanden om skattefusk, mutbrott, investeringar i miljöfarliga industrier och andra tveksamheter som då och då flyter upp till ytan är ett effektivt sätt att använda sin konsumentkraft på.

Möjligheterna är i det närmaste obegränsade för den som vill och orkar engagera sig i sin privatekonomi.

Det går att plocka russinen ur kakan och utnyttja det bästa erbjudandet hos varje aktör på bankmarknaden.

Man får förstås räkna med att Storbanken kommer att hävda att de vill att du ska samla alla dina bankärenden hos dem för att få det bästa erbjudandet.

I nästan alla lägen är det något som banken tjänar mer på än vad du gör.