Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Backholm Bohlin: Bristen på deltidsbrandmän i Medelpad är alarmerande – och staten sätter käppar i hjulet

Det saknas brandmän i Sverige. Framförallt är behovet stort av fler deltidsbrandmän. Det vill säga personer som har andra yrken men som vid behov hoppar in och hjälper till i brandbekämpningen när det behövs. I fjol uppgav Brandmännens riksförbund att det saknades ungefär 2 500 deltidsbrandmän i Sverige. I Västernorrland behövs ungefär 50 deltidsbrandmän enligt P4 Västernorrland. I Medelpad söker räddningstjänsten nu brandmän till stationerna i Ånge, Fränsta, Liden, Matfors, Njurunda och Söråker.

En deltidsbrandman som har beredskap ska kunna inställa sig på stationen inom fem minuter.

Bristen på deltidsbrandmän gör att de som i dag jobbar – hel- eller deltid – får slita extra hårt för att täcka upp bristerna. Det blev tydligt inte minst under de allvarliga skogsbränderna sommaren 2018.

Problemet är egentligen inte ekonomiska resurser utan att det är svårt att hitta personer som vill, som är lämpliga (det ställs till exempel krav på att vara i god fysisk form) och som bor och jobbar på rätt plats. Det senare är viktigt: En deltidsbrandman som har beredskap ska kunna inställa sig på stationen inom fem minuter. Det utesluter direkt en stor del av dem som kan komma på fråga eftersom den egna bostaden eller arbetet ligger längre bort från stationen. Den som vill bli deltidsbrandman behöver också ha en arbetsgivare som är förstående och accepterar att den anställde emellanåt har beredskap och kan tvingas försvinna från arbetet för kortare eller längre stunder.

Efter sommarens skogsbränder ville Skatteverket förmånsbeskatta brandbekämpare som blev bjudna på mat.

I Medelpad har räddningstjänsten inrättat kontor så att det ska vara möjligt att distansjobba från stationen. Det kan vara ett alternativ för vissa, men det fungerar naturligtvis inte för alla yrkesgrupper. Alla försök att göra det lättare för dem som vill vara deltidsbrandman är emellertid bra.

Det är förstås inte heller så att fler blir sugna på att ta värvning som deltidsbrandmän när staten samtidigt försöker sätta käppar i hjulet. Efter sommarens bränder kunde vi till exempel läsa om hur Skatteverket ville förmånsbeskatta de brandbekämpare som, under 10-15 timmar långa arbetspass i skogen, blev bjudna på mat. Gratis mat är nämligen en förmån och ska därför beskattas. Det krävs en ytterligt nitisk byråkrat för att anse att det är rimligt.

Staten och regionerna måste snarare visa, med tydlighet, att den uppskattar och premierar att människor gör samhällsviktiga insatser, som att ta värvning som deltidsbrandmän.