Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Backholm Bohlin om höjd pensionsålder: Lever vi längre måste vi också arbeta längre - det är enkel matematik

I veckan fick Pensionsmyndighetens förslag på hur pensionsåldern ska kunna höjas i takt med att vi lever allt längre mycket uppmärksamhet. I korthet går förslaget ut på att pensionsåldern följer livslängden – lever vi längre så måste vi också arbeta längre för att kunna hålla pensionen på en anständig nivå.

Det är enkel matematik: Det behövs mer pengar in i systemet om fler ska leva på pension i 30 år i stället för i 20 år.

En betydande del av de som föds i dag beräknas bli 100 år.

Pensionsmyndigheten beräknar att den som är 35 år i dag kommer att behöva arbeta tills hen är 70 år. För yngre personer kanske ytterligare något år.

I sak är detta klok politik. Att gå i pension vid 67 (även om den faktiska pensionsåldern alltid varit några år lägre än så) var rimligt i en tid när medellivslängden var lägre än den är i dag. Men en betydande del av de som föds i dag beräknas bli 100 år (något som väldigt få av dagens äldre få uppleva). Dessutom håller vi oss friskare allt längre. Då är det rimligt att det också påverkar hur länge vi arbetar.

Den som vill vara säker på att få en hyfsad ekonomi på ålderns höst gör klokt i att själv planera för det

Vill man säkra att det finns pensioner som går att leva på i framtiden så finns det tre realistiska sätt att uppnå det:

* Höja pensionsåldern och jobba längre.

* Avstå lön i dag för att få ut mer senare.

* Pensionsspara själv.

Den som vill vara säker på att få en hyfsad ekonomi på ålderns höst gör klokt i att själv planera för det. Att kontinuerligt sätta av även små summor – en hundralapp eller två i månaden – ger stor effekt på lång sikt.

Ränta på ränta-effekten, av Albert Einstein en gång kallat ”världens åttonde underverk”, gör att pengar förräntar sig bra. Sakta till en början men successivt allt snabbare.

Vi etablerar oss också på arbetsmarknaden allt senare. Detta som en följd av att vi utbildar oss längre.

Det hörs ofta från kritiker till höjd pensionsålder att det kommer att slå främst mot arbetarklassen. Visst är det så att det även i framtiden kommer att finnas en del som inte kommer att orka jobba tills de är 70+. Men vi måste nog också vänja oss vid att man kan behöva byta arbete oftare i framtiden. Här har både arbetsgivare och fackförbund en viktig roll att spela. Att man inte orkar med lika tunga lyft eller lika fysiskt krävande arbeten när man blir äldre är naturligt, det betyder emellertid inte att man saknar arbetsförmåga. Eller så kanske man kan gå ner och jobba deltid för att orka med.

Dessutom är det så att den ökade livslängden kommer alla till del. Även medel- och överklassen dog tidigare förr i tiden. Även arbetarklassen lever längre i dag. Det finns skillnader mellan klasserna, men generellt så lever alla längre oavsett klass.

Det är också ett faktum att vi etablerar oss på arbetsmarknaden allt senare. Detta som en följd av att vi utbildar oss allt längre. Min pappa började till exempel arbeta som sextonåring när han gick ut nian, själv tog det mig nästan tio år längre innan jag landade mitt första "riktiga" jobb (före det hade jag dock både sommar- och extrajobbat).

Det säger sig själv att det blir nästan ohållbart att personer som lever till de fyller 100 år först pluggar till de är 25 och sedan slutar jobba vid 65 – det skulle innebära att de är i arbetskraften endast 40 av 100 år.