Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Backholm Bohlin om omregleringen av spelmarknaden: Staten bör skänka Svenska spel till idrottsrörelsen

Statliga monopol har de senaste decennierna utmanats och på allt färre områden behåller statens sitt grepp. Finansmannen Jan Stenbeck, som själv var med och utmanade såväl tv- som telefonimonopolet, beskrev näringskedjan i det högteknologiska samhället: Pengar slår idéer, politik slår pengar och teknik slår politik (resonemanget återges i Per Anderssons läsvärda biografi om Stenbeck).

Tanken med statliga bolag är inte att de enbart ska finnas till för att de drar in pengar till statskassan.

När spelmarknaden nu omregleras så är det inte en dag för tidigt. Tekniken har redan slagit politiken på det här området. Statens spelmonopol har de facto redan fallit för flera år sedan i och med att spelandet till stor del nu sker på nätet av spelbolag registrerade i andra länder (ofta på Malta).

En fråga värd att ställa är vad det statliga bolaget Svenska spel har för existensberättigande längre. För tanken med statliga bolag är inte att de enbart ska finnas till för att de drar in pengar till statskassan. De måste rimligen fylla något annat syfte.

Spelbolag som inte vidtar åtgärder för att upptäcka och förhindra spelmissbruk bör bli av med sina licenser.

Att staten fortfarande äger och driver apotek är rimligt eftersom tillgången till läkemedel måste finnas i hela landet – även på orter där privata företag inte kan få någon lönsamhet i att bedriva apoteksverksamhet. Systembolaget finns till eftersom staten har monopol på alkoholförsäljning i Sverige. Jag kan också förstå varför staten vill ha kvar sitt stora ägande i Telia då tillgång till telefoni och internetuppkoppling får sägas tillhöra den basala infrastruktur som är nödvändig 2018. Men varför staten ska äga ett bolag som bedriver spel och dobbel i ett läge när spelmonopolet inte längre finns är svårt att förstå.

Staten borde i stället fokusera på att de spelbolag som får licens för att bedriva spel i Sverige efterföljer de lagar och regler som finns. Det finns till exempel alltför många exempel på spelbolag som inte agerar ansvarsfullt mot människor som inte kan hantera sitt spelande. Låt reglerna vara glasklara: De företag som inte vidtar åtgärder för att upptäcka och förhindra människor med spelmissbruk från att spela för mycket kommer att bli av med sina licenser.

De idéer som fanns på 90-talet om att skänka Tipstjänst (det som nu är Svenska spel) till idrottsrörelsen skulle nu kunna dammas av.

Ett argument som används av dem som vill bevara Svenska spel är att den svenska idrottsrörelsen till stor del finansieras direkt eller indirekt av spelintäkterna. Det kan emellertid lösas med ett Alexanderhugg. När Bo Lundgrund (M) var idrottsminister (en portfölj han hade vid sidan av sin huvudsyssla som  skatteminister) i Carl Bildts regering på 90-talet så ville han avreglera spelmarknaden. Det blev aldrig av, men de idéer som då fanns om att skänka Tipstjänst (det som nu är Svenska spel) till idrottsrörelsen skulle nu kunna dammas av. Svenska spel skulle då ägas av idrottsrörelsen på samma sätt som ATG samägs av Travförbundet och Svensk Galopp. Detta skulle göra att den svenska idrottsrörelsen inte går miste om en stor del av sin finansiering bara för att staten inte längre bedriver spelverksamhet.