Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Backholm Bohlin: Pensionen är ingen basinkomst – ett helt liv av arbete ska märkas i plånboken

Artikel 2 av 6
Ledare om ekonomi
Visa alla artiklar

Att pension är uppskjuten lön brukar ofta framhållas. Det stämmer, men bara delvis. Även den som inte har arbetat och fått lön får pension.

De flesta är överens om att de så kallade fattigpensionärernas situation behöver stärkas. Samtidigt så börjar skillnaden i pension mellan den som har arbetat ett helt yrkesliv och den som inte har det bli försvinnande liten.

Den traditionella gruppen av fattigpensionärer är äldre kvinnor som har varit hemmafruar och bara arbetet några år eller i värsta fall inte alls. Successivt minskar den gruppen i antal.

Ett nytt problem som måste adresseras är i stället att kvinnor som invandrat till Sverige i mycket lägre grad än infödda kvinnor deltar i arbetskraften. Risken är överhängande att detta kommer att vara morgondagens fattigpensionärer.

Men det är också viktigt för pensionssystemets legitimitet att den som arbetar och betalar skatt märker att den får någonting för det på ålderns höst. Det är trots allt inte tänkt att pensionssystemet ska fungera som något slags basinkomst där alla får lika mycket oavsett om man arbetat eller inte.

Pensionsmyndighetens nye generaldirektör Daniel Barr skrev nyligen i en debattartikel att ”kopplingen mellan arbete och pension är svagt, trots målsättning om det motsatta”.

Skillnaden mellan arbete och pension kan vara så liten som 1500-2000 kronor om vi tar i beaktande att de med lägre pensioner ofta är berättigade till bostadstillägg eller andra bidrag.

Det är dags för Pensionsgruppen, där de partier som var med och lade grunden för det nuvarande pensionssystemet ingår, att diskutera den här frågan grundligt.

Det måste finnas ett tydligare samband mellan hur mycket man betalar in och vad man får ut – annars urholkas förtroendet för pensionssystemet. Hur kan vi uppnå detta utan att det samtidigt går ut över de som har det sämst ställt?

I förra veckan läckte det ut att övergångsregeringen och Alliansen kan vara på väg att sänka skatten för pensionärer i den stundande höstbudgeten. Att sänka skatten är ett sätt att tämligen snabbt ge pensionärer mer marginaler, utan att dränera hela pensionssystemet på pengar.

Vill vi säkra högre pensioner i ett längre perspektiv så finns det flera saker att göra. Det har talats mycket om att vi kan behöva arbeta längre än i dag. Minst lika viktigt är att människor kommer ut i arbete tidigare. Det kan också vara värt för politiker – och arbetsmarknadens parter – att fundera på om en större del av lönen borde användas till pensionsavsättningar.