Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Både gamla och flyktingar ska ha bra mat

Annons

Det är illa nog att en gammal människa inte får den mat hon ska. Sånt ska åtgärdas och det är något som sociala medier bör uppmärksamma. Tyvärr går det sen blixtsnabbt för andra individer inom samma sociala medier att ställa grupper mot varandra. Det är att göra ont värre.

Kolla, som kontrast, vilken mat flyktingarna får och jämför med vad de gamla får, säger rasisterna. Tyvärr säger också de som inte alls ser sig som rasister ofta samma sak. Man vill ogärna erkänna det ens för sig själv men i realiteten tänker för många i dag som rasister. Det är lätt att tro på en bild som läggs ut med påståendet att flyktingar får bättre mat än våra gamla. Och jag hoppas förstås den är korrekt vad gäller flyktingarna. Både gamla och flyktingar ska ha bra mat! Om en allergisk åldring får en matlåda som inte alls ser aptitlig ut, så har något gått snett. Från kommunens sida menar man att grönsakerna saknas. Gissningsvis har de rätt där även om det bland de allra äldsta säkerligen finns några kvar som ser grönsaker som kaninmat snarare än människoföda.

Hur det var i detta fall vet bara de närmast berörda. Men kommunen har tagit på sig sitt misstag, och det är bra. Det handlar om man får tro de ansvariga både om brister i beställningen och om den mänskliga faktorn. Så vitt jag vet håller mathållningen i stort hög klass på i både hemtjänst och på boenden av olika typ. Om detta finns också att läsa i sociala medier. Men såna fakta sprids inte lika lätt. Tyvärr. Men sprid gärna att det är samma kök som levererar till de gamla som anlitar hemtjänst i Sundsvall, som till alla som äter i kommunhusets matsal. Det gör inte minst våra folkvalda politiker.

Så kommer vi till dem som alltid vill ställa grupp mot grupp. En välkomponerad tallrik vid ett flyktingboende vänds då till ett angrepp mot behandlingen av gamla människor i allmänhet. Hur tänker man? Ska nyanlända flyktingar serveras dålig mat? Hur tänker gemene man som delar "nyheter" som dessa med blixtens fart? Alltför ofta tänker man inte alls. Man skipar rätt och ger sin dom i samma stund man hör talas om något – utan att ha fakta på bordet.

Jag menar verkligen inte att det var fel att lägga ut den oaptitliga matlådan på nätet. Det är nutidens sätt att protestera. Men de som snabbt vänder alla missförhållanden i det svenska samhället till ett angrepp på människor som tvingats lämna allt för att undkomma bomber och misär, är små människor.

Den stora flyktingström som kommit till Europa ställer Sverige i ett utsatt läge. Självklart klarar vi det. Men det finns en gräns för allt när nu resten av EU inte gör sitt. Det är därför regeringen reagerat så kraftfullt. Det innebär inte att flyktingarna ska behandlas illa. De som söker asyl ska också ha bra mat. Sen får också de acceptera att allt inte är som vi hade önskat oss kunna erbjuda när så många kommer på så kort tid.

I Viskan var antalet interner max 120 när det var fängelse. Någon gång kunde antalet uppgå till 150. Då var läget allt annat än bra. I dag bor där 400 flyktingar. Jag gissar att det är möjligt därför att familjer med barn kan tränga ihop sig där. Placeringen på Åstön låter inte heller som en bra introduktion till Sverige. Men integrationen får bli nästa problem!

Jag vill uppmana Dig att inte tro på allt du läser i tidningen. Tro inte på allt som står på insändarplats. Än viktigare är att inte tro på allt som står på nätet. Där sprids både missförstånd och rena lögner, ofta med nyfascister som avsändare. Sprid dem inte vidare innan Du kollat fakta.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel