Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Både plus och minus för miljön

Nordanstigs kommun får både plus och minus i miljöbokslutet för 2010. Bland annat har antalet miljöklassade bilar ökat i kommunens bilpool men det finns ingen källsortering i kommunens verksamheter.

Annons

Företaget PRIO miljö har gjort en utvärdering av kommunens klimat- och energiplan för år 2010 på uppdrag av kommunstyrelsen. Utvärderingen visar att alla mål som har satts upp inte har uppnåtts.

Nordanstigs kommun har tidigare satt upp ett mål på att all el ska vara förnybar, i dag är det drygt 40 procent som är förnybar. Det har inte genomförts någon utbildning av eco-drivning för kommunanställd personal. Kommunens verksamheter källsorterar en väldigt liten del av avfallet.

I utvärderingen konstateras det också att det är en hög andel förpackningsavfall i kommunens hushållsavfall. Anledningen uppges i utvärderingen vara att det saknas resurser för utbildning.

Men det delas även ut plus till kommunen i utvärderingen. Mängden  oljepannor i hushållen har halverats. Det ges även plus för att Nordanstig har blivit en kommun som bara använder livsmedel som är fria från genmodifierade organismer, att inköpen av ekologiska livsmedel ökar och att det har satsats på att energieffektivsera kommunens fastigheter.

Personal i kommunens tillagningskök har miljöutbildats och upphandlingar har fått förbättrade miljökrav. Detta lyfts fram som positivt i utvärderingen.

I utvärderingen konstateras det att den befintliga klimat- och energiplanen inte förts ut helt till de kommunala verksamheterna. En stor del av det interna miljöarbetet kvarstår pågrund av bristande resurser.

– Utvärderingen kommer att lämnas till fullmäktige. Sedan kommer vi få följa upp det här, säger Monica Olsson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsen ansvarar för att ta fram energibokslutet och ska redovisa bokslutet till kommunfullmäktige.