Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Både politiker och media bär skulden i landstingskrisen

TV: I klippet ovanför ger ST:s politiske redaktör Marcus Bohlin sin syn på landstingets ekonomi.

Replik på Marcus Bohlins ledare ”Våra oansvariga landstingspolitiker är en skandal”, ST.nu 22 februari.

Som utomstående, i den meningen att jag bor och verkar i Västerbotten, men med starka band till Västernorrland har det varit plågsamt att se det senaste årets kompletta haveri i landstinget och bevakningen av detsamma. Jag håller med Bohlin om att ansvaret vilar tungt på landstingspolitikerna men jag vill mena att han själv representerar det andra stora sorgebarnet i den här historien.

Låt oss börja med politikerna:

De ekonomiska problemen är inte unika för LVN, väldigt få landsting får ekonomin att gå ihop, men var är förslagen på hur de uppenbart strukturella problemen ska lösas? Det är ni politiker som ska föra denna debatt, det är ni som är våra företrädare. I debatten syns ni nu mest när ni verkar göra ert bästa för att framstå som en dålig arbetsgivare med mål att skapa så stor osäkerhet som möjligt, begränsa insynen i hur allvarligt läget är eller minimera möjligheterna för att goda förslag ska nå fram till ert elfenbenstorn, vilket knappast är en god rekryteringsåtgärd som kan lösa hyrläkarproblematiken. Det är för mig uppenbart att landstingsnivån har gjort sitt i Sverige och att vi omgående bör byta modell, frågan är om ni klarar av att avskaffa er själva för medborgarnas bästa?

Läs mer här: Gör en nystart från grunden – lev upp till vad ni lovat

Läs mer här: Sök en lösning över blockgränsen

Så till media:

Bohlin skriver i sin krönika att ”det är bråttom”, att man ska ”lägga prestigen åt sidan” och att detta är extra viktigt nu när ”förtroendet sjunker”. Det kan väl inte vara för bråttom för att kräva vettiga beslutsunderlag i en fråga av den här kalibern? Och ska man lägga prestigen åt sidan om det innebär att se mellan fingrarna på tvivelaktiga avtal som vart och ett kostar landstinget flertals miljoner? Kanske är det detta synsätt som förklarar hur media hamnat så snett.

Medias problem är att man inte skött sitt jobb och man har missförstått sin roll. Det borde ha varit ni som för länge sedan avslöjade de absurda avtalen som skrivits med chefer inom LVN. Det är ni som borde ställa de kritiska frågorna i tid. Det är ni som ska tvinga av politikerna förklaringar till vad de gör och det är ni som ska ta fram de rapporter och underlag som göms eller misstolkas. Det är ni som ska ifrågasätta hur politiker skriver på sociala medier. Ni ska inte låta politiker eller chefer komma undan med uppenbara vantolkningar av forskningsrapporter och ni ska själva inte falla i samma fälla. Ni ska överhuvudtaget inte driva kampanj på nyhetsplats. Slutar ni med det, och tar er granskande och informerande uppgift på allvar så kanske ni kan återupprätta ert förtroende.

Mikael Lindbäck, Umeå

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

ST svarar:

Jag skrev mycket riktigt att det är bråttom för landstinget att komma till beslut, detta eftersom underskotten är stora och har så varit under en längre tid. Besparingsfrågan har varit på dagordningen under många år och en del har gjorts, men ännu är en balanserad budget föga mer än en utopi. Självklart ska beslutsunderlagen vara korrekta, men den här frågan har utretts och debatterats i många år. Min åsikt är att det är dags att komma till ett beslut, oavsett vilket utfallet blir.

Att jag skulle uppmana landstinget att se mellan fingrarna gällande de tveksamma avtalen stämmer inte. Det enda jag i min text gjorde var att peka på att Lars-Gunnar Hultins (V) val att polisanmäla Margareta Rödén tycks ha varit det som fick bägaren att rinna över för koalitionspartnern Socialdemokraterna.

För övrigt håller jag med om att man inte ska driva kampanj på nyhetsplats. Lindbäck har replikerat på en ledarartikel, inte en nyhetsartikel.

Marcus Bohlin

Politisk redaktör, ST

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel