Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bah Kuhnke om pengar till regional kultur: "Vi backar inte från ansvar"

Modellen för hur staten fördelar kulturpengar till regionerna har fått kritik, att pengarna sinar och den regionala kulturen urholkas. Men Bah Kuhnke (MP) försvarar både modellen och regeringens handlande. "Vi backar inte från ansvar".

Annons

Kultursamverkansmodellen och medieutredningen är aktuella ämnen som kultur- och demokratiminisetern har på sitt bord just nu. Men även de vita fälten i bredbandsutbyggnaden på landsbygden är en fråga som påverkar både demokrati- och mediefrågorna. Kulturredaktionen fick ett kort möte med ministern under hennes besök i Borlänge på fredagen.

Den haltande bredbandsutbyggnaden gör att människor i vår region inte kan ta del av den digitala utvecklingen, vad har du för tankar kring det?

– Möjligheten för människor att tillgodogöra sig information är demokratibärande. Och då måste vi kunna se över alla de verktyg som skapar förutsättningar för människor att ta till sig information. Även om jag inte är it-minister så är frågan av intresse för mig som ska utveckla mediepolitiken.

Är det något vi kan förvänta oss får ett svar i den kommande medieutredning som presenteras i april?

– Det förväntar jag mig, men jag skriver ju inte förslaget. Det som är tydligt i de direktiv som utredaren har att arbeta utifrån är att vi behöver en mediepolitik och de förslag hon ska lägga fram ska ha fokus på mediernas demokratibärande roll. Så jag förväntar mig att möjligheten att tillgodogöra sig information också finns med i de förslag hon lägger fram.

Kultursamverkansmodellen har fått kritik för att staten skjuter ansvar och kostnader på regionerna, vad anser du om det?

– Ja så säger man, och det vill jag delvis säga emot. Kultursamverkansmodellen är en modell som den tidigare regeringen lanserade som jag verkligen ser potentialen i. Att staten skjuter till pengar som fördelas utifrån lokala förutsättningar.

– Jag vet att det finns en rädsla för att staten håller på att backa från sitt ansvar. Det vill jag verkligen starkt säga emot. Vi utreder den just nu det första vi gjorde när vi fick pengar att styra över var att vi sköt tillbaka de pengar som borgarna hade tagit ifrån modellen. Vi backar inte från ansvar, vi tror på modellen och vi kommer att utveckla den under mandatperioden.

LÄS MER: "Kultursamverkansmodellen är på väg att krackelera"

LÄS MER: "Regional kultur går på knäna"