Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bahai betonar alla människors lika värde

Sundsvallsborna Eric Francett och Valle Yavari är anhängare till den världsomspännande religionen Bahai. Trots omkring sex miljoner medlemmar är den okänd för de flesta. Ibland kallas den för FN:s religion eftersom målet är att förena världens stater och människor.

– Det är genom mötet med andra människor vi sprider vår religion eller livsåskådning, säger 30-årige Eric Francett som vuxit in i rörelsen med föräldrar som är medlemmar.

Valle Yavari hade med sig sin tro från hemlandet Iran när han kom som utbytesstudent till Sverige för många år sedan.

Bahai grundades år 1844 av en ung köpman, Báb, i södra Persien. Religionens avsikt är att förena hela världen i en gemensam tro och en gemensam social ordning. Man lägger stor vikt bland annat på utbildning och jämställdhet mellan män och kvinnor

I dag har Bahai cirka sex miljoner anhängare. De flesta finns i Indien (1,8 miljoner), USA (0,8 miljoner och Iran (470000) . I Sverige finns cirka 1000 medlemmar och enligt Eric och Valle ökar antalet.

– Kanske lockas människor av budskapet om alla människors lika värde, säger Valle Yavari.

Bahai har varken kyrkor eller präster. Organisationen leds av nio män som väljs vart femte år. Den har inte några speciella ritualer eller högtider. Men var 19:e dag möts medlemmarna lokalt för andakt, information och social gemenskap oftast i någons hem.

Många av medlemmarna gör som Eric och Valle att de läser Bahais religiösa texter på morgonen och kvällen. De säger att texterna blir som ett ankare i livet som hjälper dem med att förvekliga det de tror på. Varje medlem har ett ansvar att förmedla sin tro på Bahai till andra.

Bahais andliga och sociala centrum finns i Israel i staden Haifa där Bahais grundare Bab och profeten Baháú´lláhs kvarlevor sägs vara begravda. Där finns också rörelsens centra och beslutande organ i Rättvisans Hus, ett av Unescos kulturarv, med sina hängande trädgårdar.