Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Båkabs förre vd har somnat in – minnesord över Göran Hänström

Göran Hänström har avlidit i en ålder av 77 år.

Han efterlämnar hustrun Elisabet, sonen Anders och döttrarna Mia och Anna med familjer.

Göran hade många intressen inom kultur och konst. Han var också hängiven utförsåkning på skidor. Det intresset delade han med hela familjen. Han var under några år på 90-talet ordförande i Svenska skidförbundets alpina kommitté.

Göran ägnade sin yrkesverksamhet åt Kraftindustrin i Sverige. Han kom till SCA:s vattenkraftföretag Båkab i Sundsvall på 70-talet och blev så småningom VD. När Båkab såldes följde Göran med till Sydkraft i Malmö och arbetade med gas- och eldistributionsfrågor. Göran flyttade senare till Vattenfall som ansvarig för vattenkraftverksamheten med placering i Luleå. Under hans sista år i Vattenfall deltog Göran i arbetet med att organisera Vattenfalls verksamhet i Tyskland.

Det var inom vattenkraften som vi kom att bli kollegor med Göran. Han var mycket energisk, målmedveten och påläst. Det var spännande att arbeta med Göran. Han var full av idéer och uppslag. Han var pådrivande i att ta fram en plan för vattenkraften i Sverige och att effektivisera vattenregleringen. Det gick dock inte alltid som planerat. Det mycket stora och omfattande projektet, Ammeråns överledning, stoppades av Regeringen.

Arbetsgemenskapen övergick mycket snart även i vänskap.

Bland Görans många fritidsintressen fanns jakt. Vi överraskade Göran med en jakthund, Lukas, på hans femtioårsdag. Men det var främst på ripjakt i de jämtländska fjällen som vi jagade tillsammans.

Vi och våra fruar fick också förmånen att umgås med Göran och Elisabet under många resor i Sverige och även i Europa. Bland annat hyrde vi sex en buss och bilade runt i Spanien. Vi umgicks också på många platser i Sverige.

Det var något år sedan vi träffades tillsammans men i slutet av september i år besökte vi Göran och Elisabet i deras hus Åre. Vi fick en oförglömlig helg med trevlig samvaro och många minnen. Göran hade tagit med sig mängder med kort från våra gemensamma resor och vi hade mycket att prata om. Det är med stor sorg och saknad vi kan konstatera att Göran inte mer finns med oss.

Nils Andersson och Anders Lindh, vänner och före detta kollegor