Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakåtsträvande eller utvecklare av staden?

Annons

Läser insändare om höghuset vid torget och förvånas över det sätt som förespråkarna använder sig av. De framhåller sig själva som utvecklare av staden, blanda gammalt och nytt är det estetiskt gångbara, och inte minst den framåtanda som förespråkarna vill tillskriva sig själva.

Däremot framställs de som inte är lika upphetsade över ett höghus på torget som motsträviga bakåtsträvare, emot nytänkande, och allt vad utveckling heter. Med en sådan retorik kan många idéer genomföras. Det behöver inte vara så att de som säger ja till allting även har rätt att lägga beslag på ord som utveckling och framåtsträvande, alla idéer är inte per automatik utvecklande för staden.

Läs också: Rädda den unika stenstan även denna gång

Tittar vi lite längre bakåt så är det nog inte många i dag som tycker att parkeringshuset och Teliabyggnaden på Norrmalm varit så utvecklande för staden. Där kanske ett alternativ har varit att förädla gamla Norrmalm och gjort som exempelvis Gävle och Norrköping. I det korta perspektivet så har vi Bolagsverkets byggnad som utgör ett effektivt hinder mot vattnet och hur sedan Petersvik skall utvecklas råder det säkert delade meningar om.

Att bygga hållbart över tid är svårt och till det krävs en grundmurad kompetens, ett estetiskt sinnelag och en god utbildning. Det politiska system som vi har innebär att nämndsordföranden utses utifrån partitillhörighet och hur många mandat partiet förfogar över, detta skall inte sammanblandas med kompetens. Att anställa en stadsarkitekt och ge vederbörande ett starkt mandat är en av de viktigaste frågorna för byggnadsnämnden och i förlängningen Sundsvall som stad.

Läs också: Stenstan i Sundsvall är ett intresse för hela landet

Funderar även över motståndet från de styrande om varför oviljan att under några månader stänga en fil på gamla E4 är så stark, finns en rädsla att det uppstår köbildningar eller ligger det prestige i frågan? Vän av ordning ser en avstängning av en fil som en stor möjlighet att under några månader se hur det utvecklas och därifrån ta ett beslut.

Vill avslutningsvis säga att renoveringen av kajerna i och runt Selångersån varit väldigt lyckad, det är ofta mycket folk på gräsytorna på norra sidan och aktivitetsytorna används även på ett positivt sätt

Anders

Läs även: Bygg skyskrapan på tomma Esplanaden

Läs även: Mitthems tidigare vd Hans Selling positiv till skyskrapan: ”Torg1 är en briljant idé”

Läs också: Jämför inte skyskrapor i Dubai med Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons