Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakgrund: Dödsmisshandeln i Salem

En 17-årig pojke misshandlades till döds av en grupp jämnåriga ungdomar i Salem på kvällen den 9 december 2000. Den mördade hade koppling till högerextremister och några av gärningsmännen hade invandrarbakgrund.

Motivet visade sig vara komplicerat. 17-åringen pratade tidigt på kvällen med några flickor vid en ungdomsgård i Salem och gav en av dem en örfil. Detta ledde till bråk med en grupp yngre pojkar. Fler ungdomar anslöt vid en busshållplats intill och började misshandla 17-åringen, som försökte fly.

I det läget anslöt en 18-åring som satte sig på den skadade och stack honom med kniv, bland annat i halsen.

Han förklarade senare att han gjorde det av hämnd för det tidigare bråket, och för att han blivit uppjagad av att 17-åringen var skinnskalle.

18-åringen dömdes för mord till rättspsykiatrisk vård. Fem av de sex övriga gärningsmännen dömdes för grov misshandel till vård inom socialtjänsten och dagsböter. En sjätte fick villkorlig dom. (TT)