Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakgrund: Lite glögghistoria

Ordet ”glögg” kommer av ”glödgat vin”. Det begreppet finns belagt i Sverige sedan 1600-talet, medan ordet glögg uppstår först på 1800-talet.

Under antiken gillade både greker och romare att krydda sitt vin. Under medeltiden i Europa ansågs kryddvin hälsobringande.

Vin, kryddor och socker var dyrbarheter till långt in på 1800-talet. Glögg var därmed en överklassdryck som i regel tillreddes i kittel i hemmen.

Först i slutet av 1800-talet började de hundratals vinhandlare som fanns i Sverige på den tiden att sälja glögg på flaskor, gärna med vackra och fantasirika etiketter. Varje vinhandlare hade sitt eget glöggrecept. Ofta spetsades drycken med konjak.

Flera glöggsorter som saluförs i dag har rötter i gamla vinhandlarrecept. Grundkryddorna är kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika.

Glöggen i Sverige är starkt förknippad med advent och juletid. Producenternas försök att lansera kall glögg med is som sommardrink har floppat.

Källa: Vin- och Sprithistoriska museet. (TT)