Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakgrund: Lite glögghistoria

Annons

Ordet ”glögg” kommer av ”glödgat vin”. Det begreppet finns belagt i Sverige sedan 1600-talet, medan ordet glögg uppstår först på 1800-talet.

Under antiken gillade både greker och romare att krydda sitt vin. Under medeltiden i Europa ansågs kryddvin hälsobringande.

Vin, kryddor och socker var dyrbarheter till långt in på 1800-talet. Glögg var därmed en överklassdryck som i regel tillreddes i kittel i hemmen.

Först i slutet av 1800-talet började de hundratals vinhandlare som fanns i Sverige på den tiden att sälja glögg på flaskor, gärna med vackra och fantasirika etiketter. Varje vinhandlare hade sitt eget glöggrecept. Ofta spetsades drycken med konjak.

Flera glöggsorter som saluförs i dag har rötter i gamla vinhandlarrecept. Grundkryddorna är kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika.

Glöggen i Sverige är starkt förknippad med advent och juletid. Producenternas försök att lansera kall glögg med is som sommardrink har floppat.

Källa: Vin- och Sprithistoriska museet. (TT)