Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakgrund till sammanbrottet är striden mellan landskapen

Hösten 2009 varnade jag via ST för en sjukvårdspolitisk härdsmälta i Västernorrland. Nu har den inträffat. Hur det hela kommer att sluta vare sig på kort eller lång sikt är det ingen som vet. Det politiska agerandet i samband med regionfrågan har sannolikt påskyndat händelseförloppet, skriver Gösta Brydolf, pensionerad chefläkare.

Annons

Många faktorer har bidragit till sammanbrottet. En av de viktigaste är de urgamla motsättningarna som rått och råder mellan Ångermanland och Medelpad. Dessa motsättningar kunde för sjukvårdens del hjälpligt döljas fram till någon gång 1960-1970. Det fanns då gott om pengar och landstingsrådet Erik Kalte (S) från Sollefteå reste runt i länet hand i hand med Nils J Wedin (C) och undrade om inte klinikcheferna ville ha utökade resurser till sin verksamhet, för på sjukvård kunde och fick inget pris sättas. Men redan på slutet av 60-talet började man skönja botten i skattekassakistan, och detta i kombination med professionella medicinska kvalitetskrav från bland annat dåvarande Medicinalstyrelsen, pekade på behovet av strukturöversyn. Speciellt gällde det ett län som Västernorrland med fyra akutsjukhus på ett alldeles för litet befolkningsunderlag.

Med dessa uttalade krav och behov av strukturöversyn exponerades snabbt de djupa motsättningarna som rådde mellan Ångermanland och Medelpad. Denna kamp mellan landskapen har sedan dess successivt eskalerat och man anar nu ett totalt sammanbrott. I alla de sjukvårdsplanutredningar som jag deltagit i har dessa djupa motsättningar blottats mycket tydligt. Socialstyrelsen, SPRI, specialistföreträdare på riksnivå och ett otal dyra externa konsulter har alla landat på i stort sett samma slutsats: "ta er samman i Västernorrland och genomför en förutsättningslös strukturöversyn av er sjukvård innan det är för sent."

Men dessa uppmaningar har inte hörsammats utan bypolitiska överväganden har i stället allt mer fått styra besluten i landstingsfullmäktige. Med anledning av dessa cementerade motsättningar föreslog jag i en lång debattartikel i ST redan år 1992 bland annat följande:

Jag tycker att man efter år av bråk och konflikter tvingas acceptera att det uppenbarligen finns djupa, till synes icke överbryggbara motsättningar. Det måste därför vara riktigt att överge ambitionen att inrymma detta omaka par under en och samma ekonomiska, administrativa och politiska hatt. Jag tror det vore bättre, billigare och troligen också mer effektivt att helt enkelt fördela befolkningens skattepengar efter antal innevånare och sedan låta Medelpad sköta sitt och Ångermanland sitt. Landstinget kunde då bantas till en kassaförvaltning som fördelade skattepengarna … .Debattartikelns rubrik löd: "Upplös tvångsäktenskapet mellan landskapen i vården".

Det sjukvårdpolitiska sammanbrottet är nu ett faktum. Utan att ha insikter om och insyn i det dagsaktuella politiska spelet bakom kulisserna kan jag som medborgare och tidningsläsare konstatera bland annat följande:

Den socialdemokratiska partipiskan viner. Ewa Söderberg håller i den. Om det sedan sker på order från Örnsköldsvik vet jag inte. Ewa Söderbergs partikamrater i landstinget från Medelpad utför med få undantag de piruetter som anbefalls utan invändningar. Folkpartisten Jarl Strömbäck i Örnsköldsvik tycker ett, Ulla Norgren (FP) i Stöde ett annat. Från Moderaterna är det mest Jacomina Beertema som uttalar sig. Var Centern, med landstingsrådet Hans Hedlund tillhörande den inre kretsen står, är för mig helt oklart. V lyder väl som vanligt S och hur KD och Sjukvårdspartiet ser på strukturen vet jag inte alls.

Västernorrlands sjukvårdspolitiker tycks i dessa minst sagt allvarsamma tider ägna all sin energi och tid åt en föga konstruktiv partipolitisk pajkastning sinsemellan medan man nogsamt underlåter att besvara klart ställda sakfrågor från länets medborgare.

Den sjukvårdspolitiska härdsmältan har inträffat. Rädda det som räddas kan. Upplös tvångsäktenskapet . Motivet är givet. Lång och varaktig söndring där båda parter far illa.

Gösta Brydolf

Pensionerad chefläkare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons