Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakom ett liv av körsång

Kjell Lönnå: Sången är min
Accitryck förlag

Han har levt med körsång i över 70 år. Men sina körer har han skapat 40-åriga konserttraditioner i Sundsvall. Genom tv blev han hela svenska folkets sångledare och förde in kör- och allsång i svenska hem. De musikaliska storheter som han inte har samarbetat med finns inte. Han är Sundsvalls kulturlivs enda rikskändis och huvudsakligt upphov till begreppet Sångsvall.

Allt det här vet de flesta om Kjell Lönnå, men få vet hur det började och vad som rör sig under ytan i en människa som genomlevt allt det. Nu, när Kjell Lönnå gett ut sin självbiografi, får också sådana frågor svar.

Här berättar han om uppväxten i frikyrkan, där mycket var syndigt men inte musiken: i den kunde man dela budskapet, aktivera gammal och ung och ha något att göra tillsammans. Att spela diverse instrument och sjunga i harmoni var naturligt; mamma Karin varvade hushållsarbetet med varsam handledning när sonen klinkade ackord. Också ledarrollen skolades han in i på ett självklart sätt som scoutledare, körledare, söndagsskolledare.

Här finns körerna han sjöng i och startade, utbildningen han gick - för yrkesmässigt gällde främst bilden och han undervisade i 25 år i teckning och senare även musik - och hur tv-epoken Lönnå växte fram och blev ett kändisskap och det som fortfarande upptar honom: ett storskaligt turnerande och konserterande med sina tre körer.

Men boken är mer än fakta; den är en levande minnesbank, fylld av tankar och reflektioner. Här finns människorna han rörts av, tankarna kring musik och konceptet han valt: välkoreograferad form och i huvudsak folkligt tillvänd musik utförd med hög klass. Här finns det djupt personliga, som hur hans tro förändrats, hur flyttarna som barn gjorde honom lätt att anpassa men svår att rota, hur nära han har till barndomen, hur lättrörd och sårbar han är. Här finns motgångar, sjukdom och den djupa 40-årskrisen - för inte heller den glade Lönnå har skonats av livet.

Här finns de många anekdoterna och allt det roliga i ett musikerliv - som när Birgit Nilsson chockade publiken i Hedbergska genom att dyka som överraskningssolist. Här finns misstagen - som när han tackade nej till David Letterman. Och ofta de gripande, storslagna stunderna, som när påven steg in i kören och sjöng med, eller beskedet att några ord sagda i radio fått en man som tänkt köra ihjäl sig att vända hem igen och fortsätta kämpa.

Kjell Lönnå skriver enkelt och berättar ur hjärtat; kronologiskt ibland, i temaform ibland; som ett samtal som av sig självt löper mellan ämnena. Och så är ju livet, det pågår på båda sätten. Den välorganiserade Lönnå har inte heller glömt alla bilderna och listorna över turnéer, skivor, samarbetande musiker.

Så blir det en berättelse med stor värme och, kanske omedvetet, en där det starkaste temat är kärlek. Kärlek till mamma Karin, till hustrun Ulrika, till det liv han fick; tacksamheten för att det blev som det blev. Och förstås, till musiken. Ofta återkommer han till hur han hämtar kraft från de gamla psalmerna, urkälla för liv och tro.

"I hela mitt liv har jag försökt förmedla sången, berättelsen jag själv bär på. Att den också ska bli lyssnarens", skriver han. Med sin bok tar han ytterligare ett steg på den vägen.