Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakom storfotbollens kulisser

Marcus Priftis. Gå på djupet
Kalla Kulor Förlag

Romaner om fotboll är inte så vanliga. Varken nu eller förr. Inte ens i England, vilket kanske kan förvåna. Men som det har sagts: "De som kan spela fotboll kan inte skriva och skönlitterära författare är inte intresserade av fotboll." Vilket förstås är en sanning med viss modifikation. Fast sant är att även om det givetvis finns idrottsutövare som blivit goda författare, har de sällan skrivit romaner om idrott.

Några subjektiva påståenden: Den bästa svenska romanen om fotboll – jag menar här inte barn- och ungdomsböcker – är Per Wahlöös Himmelsgeten (1959) senare återutgiven med titeln Hövdingen. Också Nils Gustaf Anderssons Du var mig kär i onsdags (1938) och Carl Adam Nycops I skottlinjen (1938) bör nämnas.

Alla tre ger dels skildringar av spelet på och runt planen, dels och inte minst, fotbollens sociala sida och underlag för diskussion om idrott i allmänhet och fotboll i synnerhet. Nycop ger också en tidig glimt av fotbollens på den tiden påbörjade men inte erkända professionalisering i Sverige, som sågs som något som katten släpat in.

Men nu är det 2010 och alla är mer eller mindre proffs från början. De riktigt stora pengarna finns dock bara i de riktigt stora klubbarna. Det är de som är drömmen för unga killar – och tjejer.

Det senaste årtiondet har övergångssummor och löner närmat sig smärtgränsen. Klubbar riskerar konkurs och upplösning eller i varje fall nerflyttning ett par, tre divisioner. Wimbledon i England är ett exempel på det förra och häromåret fick Örebro lämna allsvenskan av ekonomiska skäl, men tog sig snabbt tillbaka.

Drömmen lever i alla fall vidare. För en och annan förverkligas den också. Om det har debutanten Marcus Priftis skrivit en tjock, lättläst och rätt spännande roman. I den skildras unge Emil Axelssons uppgång och tillfälliga fall, innan slutet blir ljust och gott.

Det är alltså en solskenshistoria som gör anspråk på att visa hur det verkligen går till bakom kulisserna inom den engelska storfotbollen. Emil flyttas runt av författaren från div 1-laget Sirius, via Gefle till Newcastle, därifrån utlånad till Oldham i tredje divisionen, så till Hammarby, där han gör succé. Och så avslutas det hela med återkomsten till Newcastle, där han kan antas göra än större succé.

Till det yttre skiljer sig inte den här romanen från genren som sådan: berättelsen om hur ung grabb blir vuxen man och under vägen väljer fel tjej, råkar ut för lockelser i form av droger och groupies, skadas, återuppstår, träffar goda och mindre goda lagkamrater, sviker sina gamla vänner men hittar tillbaka till dem på nytt, och till sist finner den rätta. I just det här fallet innebär det sistnämnda dock att han mognar också intellektuellt, vilket inte brukar ske i fotbollsromaner i allmänhet.

Det nya är annars skildringen av hur det går till i storklubbarna: till exempel hierarkin från toppgubbarna över tränaren till den tongivande i laget, den ofta råa tonen, konkurrensen där sportsmanship inte alltid är något värt och den hårda träningen. Författaren tackar i efterordet åtskilliga initierade för information.

Jag vill också gärna framhålla att spelet på plan ges gott om utrymme i berättelsen utan att det blir enahanda och styltigt, vilket inte är lätt.

Till sist för den som kanske undrar när den första svenska fotbollsromanen kom ut. Faktiskt är det exakt 90 år sen. Då utkom författaren, forskaren och baronen Axel von Klinckowströms äventyrshistoria Den hemlighetsfulla fotbollen där ett helt kapitel ägnas åt en skildring av en internationell klubbmatch i Göteborg.