Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakom varje framgång finns ett ansvar

Vi släpar fötterna efter oss, vi väntar på att något livsomvälvande ska hända. Om bara en chans skulle dyka upp, då, då skulle jag vara framgångsrik. Men det gör det inte, det händer mig aldrig något bra – jag har sådan himla otur.

Känns tankegångarna igen? Då skulle jag vilja att du stannade upp, bara för en sekund, för att reflektera över din situation. Jag skulle nämligen vilja våga hävda att du inte alls är ett offer för det grymma, orättvisa samhället, utan snarare ett offer för dina egna tankar.

Människan är en komplicerad, unik och tänkande varelse. Ändå är det väldigt många människor som inte når dit de vill, just för att de inte ser sin egen roll i samhället. Man missar helt enkelt att ta ansvar och genom att göra det missar man också sin chans till lycka och framgång.

Verkligheten är nämligen som sådan att det inte finns någon slags livsomvälvande händelse som endast delas ut till vissa, bättre lottade, människor. Att lägga över ansvaret på någon annan kanske känns som det lättaste, men det är att lägga över sitt liv i någon annans händer – en taktik som sällan leder till något bra.

En chef, eller någon annan som klättrar i karriärstegen, är ofta en person med stor viljekraft; en person som tar ansvar. Människor som glorifierar sig själva, som ser sig som felfria i en värld där det alltid är någon annans fel, är inte människor som är attraktiva på arbetsmarknaden eller som blir särskilt lyckliga. Det är människor som har en frånvänd världsbild och det är människor som behöver göra en förändring.

Om vi istället skulle sluta skylla ifrån oss och bestämma oss för att jobba på oss själva och förändra vårt tankesätt skulle vi må så mycket bättre. Det är bara vi själva som kan få saker att hända i vårt liv; vi har alltid ett val i hur vi väljer att tackla en situation. Desto snabbare vi inser detta, desto snabbare ökar våra chanser till att faktiskt uppnå våra drömmar och mål.

Men för att lyckas med detta får vi inte gå från en extrem världsbild till en annan. Du måste se på dig själv med vänliga ögon; du kan inte alltid göra rätt, men du kan alltid sträva efter att göra det bästa möjliga av en situation. Att ta ansvar handlar således inte om att stå som syndabock, det handlar om att bli kompis med sig själv och börja agera för sitt eget bästa. Först då har vi gett oss en ärlig chans.

Så sluta släpa fötterna efter dig och börja gå rakryggad. Bakom varje framgång finns det ett ansvar och bakom varje människa finns det ett val – frågan är bara om du är beredd att ta det.

Elaine Breske Hirscher

Förändringsledare och föreläsare inom ledarskap, feedback och förändringsarbete

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel