Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Baksidan av återvinningsivern

Vissa verksamheter är mer lockande för råttor än andra. Soptipparna är högintressanta liksom platser där återvinning förekommer.

På frågan under gårdagens seminarium om någon sett råttor var Håkan Bylund den enda som svarade: "Mängder".

Han är produktionschef på IL Recycling, dit allt som samlas in vid återvinningsstationerna mellanlandar, innan det transporteras vidare.

Plast, plåtburkar som innehållit hund- och kattmat, papper. Allt gillar råttorna. Vad vi kan göra är att jobba stenhårt för att hålla nere nivån, det går aldrig att bli kvitt dem, säger Håkan Bylund.

Upp till fyra gånger per år kommer Anticimex ut till företaget och sanerar området. Råttfrekvensen varierar, det är ytterst sällan de syns vintertid men det är desto fler under sommarhalvåret.

När det är mycket, kan man se uppåt 50 till 100 stycken när man kommer och låser upp på morgonen. Det här är baksidan av att vi är så duktiga på att återvinna, säger han med ett snett leende.