Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakslag för kommunen – Norra kajen-bygget fördyras med mångmiljonbelopp

Äldreboendena på Norra kajen, Granlunda och Heffnersgården beräknas kosta omkring 330 miljoner.
Nu fördyras projekten med 26,5 miljoner kronor.
Kommunen riskerar även gå miste statsbidrag på 20,5 miljoner.

Annons

Läs också: En ny stadsdel växer fram på Norra kajen.

Första steget att bygga de tre äldreboendena togs under fjolåret, men förutom tre gjutna betongplattor har byggena stått still sedan dess.

Det är flera anledningar till detta.

Läs också: Efter miljonsmällen: Nu stoppas storbygget vid Sundsvalls sjukhus.

När fullmäktige beslutade att de tre äldreboendena skulle byggas, så beräknades investeringen till omkring 330 miljoner kronor. I veckan kom beskedet att budgeten måste utökas med 26,5 miljoner kronor.

– Framför allt på Norra kajen har det blivit dyrare. Kostnader för markköpet, parkering har ökat. Själva fastighetens utformning och storlek har också förändras vilket gjort att projektet ser annorlunda i dag än när beslutet togs, säger kommundirektören Stefan Söderlund.

Vad är det i fastigheten som förändras?

– Den har blivit 600 kvadratmeter större. När det här planerades så var det två fastigheter som skulle byggas, men nu är det ändrat till en.

Varför har ni ändrat detta?

– För att det ska passa verksamheten bättre.

Ärendet har varit ute på upphandling, men det landade i få anbudssvar.

– Det gör att jag känner en stor oro för att prisbilden för sådana här jobb ökar. Det har att göra med att det finns få entreprenörer här som kan göra jobbet och få anbud gör att priserna ökar automatiskt, säger Stefan Söderlund.

Det är ytterligare en anledning till dröjsmålet.

– Det har varit svårt att hitta konsulter och leverantörer som kan leverera till de behov som vi har, säger han.

Nu krävs ett fullmäktigebeslut för att de ökade kostnaderna ska godkännas.

Men kommunen kan också gå miste om fler miljoner.

I samband med att de tre äldreboendena skulle byggas beviljades kommunen statsbidrag på totalt 20,5 miljoner kronor. Det som krävdes var att byggandet startade innan årsskiftet 2015. Ett mål som kommunen uppfyllde då de tre bottenplattorna kunde gjutas.

Efter det har arbetet stått still och nu har kommunen bara fram till årsskiftet 2016/17 på sig att slutföra bygget. Lyckas man inte går man miste om pengarna.

– Det är inte alls säkert att vi lyckas med detta vilket inte känns bra förstås. Men vi hoppas att projektet ska hinna så att vi får pengarna, säger Stefan Söderlund.

Clarence Jonsson på Drakfastigheter beskriver situationen så här:

– För att vi ska få pengarna så krävs det att allt står klart om ett drygt år. Men det finns en oro att vi inte ska hinna. Nu pågår upphandlingar av två av äldreboendena (Granlunda och Norra kajen), men inte den tredje (Heffnersgården).