Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bali, Bagdad och Bombay

Man kan ironisera över alla de tillkortakommanden USA:s president, George W Bush drabbats av, självförvållade eller inte. Men hans uttalande om terrorister: ”we got to hunt them down and smoke them out” äger i allra högsta grad sin giltighet. Vad annars kan ett demokratiskt samhälle göra för att försvara sina värden och existens mot de yttre hoten?

Visst går det att hävda att terror föds ur fattigdom, förtryck och analfabetism. Att vi genom att bekämpa världens orättvisor kan komma till rätta med terroristerna.

Det kan ligga något i detta, men samtidigt har dagens terrornätverk skapats av välutbildade människor från miljöer där ekonomisk misär inte varit ett problem. Utgångspunkten har varit religiös eller politisk extremism. Och alldeles oavsett bevekelsegrunderna måste dessa terrorister jagas som de galna hundar de är.

När de grips, fått en rättvis rättegång och blivit dömda, får straffet inte vara öga för öga och tand för tand – samhället kan skydda sig genom att låsa in de skyldiga och slänga bort nyckeln.

I ett förhållandevis tryggt samhälle som Sverige, är det lätt att moralisera sig över åtgärder som andra länder vidtar för att försöka skydda sina medborgare. Från läktarplats hör vi i bland tvärsäkra förklaringar om orsak och verkan – stundom rent av uttrycka förståelse och acceptans för terrorn.

Kanske är förklaringen att vi inte själva drabbats annat än indirekt?

Att det handlar om händelser på avlägsna och exotiska platser som Bali, Bombay eller Bagdad – aldrig Borås, Borlänge eller Boden - ännu så länge.