Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ballerinan som aldrig slutar dansa

Prima ballerina assoluta och hovdansare. Det är titlar som Anneli Alhanko har med sig livet ut. Men hon har ingalunda slutat med dansen. Hon uppträder fortfarande och driver dessutom en egen dansskola.

Skolan heter Alhankolinjen och har funnits i tre terminer. Enligt Anneli är det högt tryck från föräldrar som vill att deras barn ska börja dansa. Men det handlar knappast om tvång eftersom många barn tycker att dans är det bästa som finns.

– Jag tror att det är för att man får uttrycka sig själv i dansen, säger hon.

Än så länge är det barn i sex- och sjuårsåldern som går på skolan, men snart är även yngre barn välkomna. Och det ska bli allt från klassisk balett till hiphop. Anneli är konstnärlig ledare för skolan och fungerar som handledare åt lärarna.

För att bli en riktigt stor ballerina krävs talang, rätt inställning och mycket motivation.

– Och, tillägger Anneli, utstrålning.

Kan du se på barnen i din skola att det finns vissa som har det?

– Absolut. Det ser man direkt. Men jag var själv superblyg när jag var liten, så det gäller att locka fram det bästa hos varje barn. Och det är det som är det roligaste.

Anneli blev tjänstepensionerad från Kungliga Operan när hon var 44 år. Men det betyder inte att hon har slutat jobba. Skillnaden är att hon efter pensionen inte längre är anställd av Operan utan själv väljer sina uppträdanden. Och det kan vara allt från gästspel och galor till events.

– Men tjänstepension är fel ord - pensionär blir man när man fyller 65. Att använda ordet tjänstepensionär är bara fånigt. Anledningen att man får sluta på Operan är att man uppskattar att kroppen tagit så mycket stryk. Men det var ju vansinnigt för mig att sluta när jag tyckte att det var som roligast.

Fortfarande tränar Anneli nästan varje dag. Men det är inte som under tiden på Operan. Då övade hon varje dag från klockan 10 till 17. Ofta var det även kvällsrepetitioner eller föreställningar.

– Jag var uppe i Kiruna en gång och dansade Svansjön. Efter föreställningen kom några gruvjobbare fram och sa - "Men fan, du jobbar ju mycket hårdare än vad vi gör."

Mer om

Anneli Alhanko Skoglund

Fyller: 55 år den 11 december 2008.

Bor: På Östermalm i Stockholm.

Familj: Maken Håkan, dottern Clarissa, 14 år och abessiniern Cleo.

Aktuell: Jobbar som ballerina. Har startat dansskolan Alhankolinjen. Arbetar med utbildningsföretaget Akademien för det uttrycksfulla ledarskapet. Håller på att ta fram en underklädeskollektion för barn i ekologisk bomull.

Karriär i korthet: Debuterade som 17-åring i Nötknäpparen. Solist 1973, premiärdansare 1976 och hovdansare 1991. Har avbildats på frimärke som utnämnts till världens vackraste två gånger. Enda svenska ballerinan som dansat på anrika Bolshoiteatern i Moskva och fick efter det hederstiteln prima ballerina assoluta, vilket är den högsta titeln i balettvärlden. Finns med i Statens porträttsamlingar på Gripsholms slott.

Så firar hon födelsedagen: "Jag arbetar som vanligt, sedan vet jag inte riktigt, men vi går nog ut och äter."

Tips mot dålig hållning: "Man kan tänka sig att man ska stråla ut både framåt och bakåt. Som om man hade en strålkastare i bröstet och att man lämnar svallvågor efter sig. Då kan man inte gå krokig i ryggen."

Minnesvärt dansögonblick: "När jag gjorde min föreställning i dansens Mecka, på Bolshoiteatern i Moskva. Jag fick en entréapplåd när jag kom in. Sedan avslutades föreställningen med stående ovationer i 15 minuter."

Läser nu: "Jag är en allätare och har flera böcker på gång - Tusen strålande solar, Fåglar utan vingar och Hallonbäcken av Lina Forss."

Mobilsignal: Svansjön.