Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Baltics veranda uppmärksammas i Kina

Glasverandan på Hotel Baltic i Sundsvall uppmärksammas för sin arkitektur. Nu senast är det en arkitektur- och inredningstidning i Kina som har gjort ett bildreportage om verandan.

Hotel Baltic på Sjögatan i Sundsvall har en anrik och brokig historia. Hotellet fick en ansiktslyftning för två år sedan. I december 2013 nyinvigdes hotellet med bland annat den om- och tillbyggda restaurangdelen som fick namnet Augustas kök.

De som kan sin lokala historia vet att restaurangnamnet syftar på Augusta Pierrou. Hon drev kaféer, restauranger och hotell i Sundsvall från tiden närmast efter stadsbranden 1888. Bland annat det då nybyggda Hotel Baltic från 1902. Hotellet hette dock Scandinav och senare Skeppsbron innan det fick sitt nuvarande namn.

– Jag tycker att det är väldigt spännande att hotellet har en lång och intressant historia. Det är stimulerande att kunna blanda inslag av stenstadens historia med dagens nyskapande arkitektur, säger Susanne Wernersson, hotelldirektör.

Susanne Wernersson handplockades i våras till uppdraget av Lars-Jerker Molin i ägargruppen. Susanne hade tidigare motsvarande jobb vid Söråkers Herrgård. Susanne tycker det är viktigt att lyfta fram den lokala historien.

– Det här passar mig perfekt, från en historisk byggnad till en annan. Och nu när glasverandan uppmärksammas så känns det som bonus, säger Susanne.

Arkitektbyrån The Common Office har ritat glasverandan med drapering i perforerad aluminium. Arkitekterna talar om att anknyta den nya paviljongen till den nya dekorationstradition som finns i stenstaden, dess stilblandningar men också dess rikedom av nyklassicism och nyrenässans.

Först uppmärksammades glasverandan i två svenska inredningstidningar. Nu har Kinas största arkitektur- och inredningstidning gjort ett bildreportage om verandan. Den aktuella tidningen har ett specialnummer om svensk arkitektur och fyra svenska projekt är utvalda, inklusive Hotel Baltic.