Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bankomater plockas bort i Sundsvall – därför har de försvunnit

Flera bankomater har försvunnit från city på senare tid.
Totalt handlar det om en minskning från elva till åtta automater under 2015.
– Det är en naturlig följd av en analys som gjorts i Sundsvall, säger Johanna Holst, kommunikationsansvarig på Bankomat AB.

Annons

Det är Bankomat AB som har ansvaret för de stora bankernas pengahantering via bankomater. Företaget som bildades 2010 och ägs av bankerna själva har successivt tagit över automaterna.

I takt med att kortbetalningarna ökar så minskar samtidigt behovet av att ta ut kontanter via bankomater. Det gör att antalet automater blir färre.

I Sundsvall har tre bankomater plockats bort under året.

Det handlar om automater på följande platser:

► På Köpmangatan vid gamla posten murades väggen igen där den tidigare automaten satt.

► På Centralgatan i hörnet vid Danske bank plockades nästa bort.

► På Sjögatan vid SE-banken fanns ytterligare en automat. Men när kontoret stängde och flyttade till inre hamnen försvann också bankomaten i området.

– Det finns olika anledningar till att vi tar bort en automat. Det kan vara så att vi har en annan automat precis i närheten, att den inte används tillräckligt mycket eller att det blir förändringar i hyresavtalet där automaten är placerad, säger Johanna Holst.

Företaget har en tydlig plan över var de vill ha sina automater.

– Vi vill finnas till exempel i citykärnor och på centralstationer, där vi vet att folk rör sig och lätt kan komma till våra automater. Vi är väldigt måna att de ska kännas trygga att använda. Därför vill vi placera dem där folk är i rörelse och där man inte behöver känna att man är ensam i en gränd, säger Johanna Holst.

Totalt handlar det om åtta bankomater som är kvar i centrum. Räcker det antalet för en stad av Sundsvalls storlek?

– Vi har gjort bedömningen att de automater som finns i centrala Sundsvall är tillräckliga och att vi möter de behov som finns.

Hur länge kommer det utbudet att finnas kvar?

– I närtid har vi inga förändringar planerade i Sundsvall och inga förändringar kommer att ske under våren 2016.

Kan fler bankomater försvinna under 2016?

– Jag kan inte kommentera hur resten av året ser ut. Det är inget som är planerat just nu.

Totalt finns 17 bankomater i hela Sundsvallsområdet och fyra i resten av Medelpad. Ånge kommun har två bankomater (Fränsta och Ånge) och i Timrå finns lika många (Timrå centrum och Sörberge).

– Vi har för tillfället inga planer att förändra vårt totala utbud. Vi tycker att det är viktigt att upprätthålla en service på landsbygden och undviker helst att ta bort den sista automaten på en ort, säger Johanna Holst.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!