
Bara en rättstolk i Sundsvall

Många domstolar har svårt att få tag på välutbildade tolkar enligt Domstolsverket.
– Det råder stor brist på auktoriserade tolkar och speciellt på rättstolkar, säger Mohamed Bel Hadj Ali, Sundsvalls ende rättstolk.
Det är eftermiddag och Mohamed Bel Hadj Ali har haft en tung arbetsdag. Han har jobbat hela natten då han telefontolkat åt poliser i Stockholm samt åt advokater i Piteå och Kiruna. Hans riktiga titel är auktoriserad tolk av Kammarkollegiet med speciell kompetens som rättstolk.
– Förutom mig finns det inte någon mer rättstolk i Sundsvall. Det finns även en auktoriserad tolk på persiska, men ingen rättstolk, säger Mohamed Bel Hadj Ali som har 30 år i yrket och tolkar i arabiska och franska.
Domstolarna använder sig av fyra olika sorters kontakttolkar (se faktarutor) där auktoriserade tolkar och framför allt rättstolkar är att föredra, men det kan även handla om personer som i princip helt saknar tolkutbildning.
Domstolsverket skriver i sin rapport Kvaliteten på tolkning i domstolar m m. att "många domstolar har problem att få kvalificerade tolkar, eller över huvud taget någon tolk till sina rättegångar och muntliga förhandlingar".
Rapporten drar slutsatsen att kvaliteten på tolkningen i domstolar måste förbättras för att garantera rättssäkerheten och upprätthålla förtroendet för domstolarna. Man föreslår även att det införs en tillsyn över tolkförmedlingar.
-
Olika kompetenser
Auktoriserad tolk
Tolk som fått statlig auktorisation efter att ha fullgjort Kammarkollegiets kunskapsprov eller fått auktorisation efter att ha visat upp utbildningsbevis över fullgjord tolkutbildning vid Tolk- och översättarinstitutet vid Stockholms universitet (TÖI). Kammarkollegiets prov omfattar ämnesområdena socialvård, sjukvård, allmänna försäkringar, arbetsmarknad och vardagsjuridik.
Rättstolk
Redan auktoriserad tolk som fått specialkompetens som rättstolk efter att ha genomgått Kammarkollegiets prov för tolkning inom rättsväsendet.
Tolk med utbildningsbevis från grundutbildning
Har genomgått en grundutbildning till kontakttolk som ges på folkhögskola och studieförbund. Utbildningen innehåller de moment som prövas i Kammarkollegiets auktorisationsprov och läggs upp av TÖI. Delkurserna innehåller realia, terminologi, tolketik, tolkningsteknik och tolkningsövningar samt skriftliga och muntliga prov.
Annan tolk
Kan i princip helt sakna tolkutbildning eller i vart fall ha annan utbildning än den ovan nämnda.
Källa: Domstolsverkets rapport Kvaliteten på tolkning i domstolar, m m.