Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bärgaren har fått nog efter ny incident: "Vi kan tvingas stänga vägarna"

Daniel Åslund skulle bärga en bil som kört i diket på E4 i Birsta, men de andra bilisternas höga fart höll på att stoppa honom.
Nu har han fått nog.
– Det får inte fortsätta så här, hädanefter kan vi tvingas stänga vägarna när vi ska bärga en bil, säger Daniel Åslund.

Läs också: "Jag hade dött på fläcken".

På tisdagsmorgonen ryckte bilbärgaren Daniel Åslund ut för att ta hand om en bil som kört i diket på motorvägen i höjd med Bauhaus i Birsta.

Ett lätt uppdrag normalt sett, men inte den här gången.

– Situation var så pass allvarlig att vi nästan fick avbryta. De körde nära mig och sedan gick det fort, jag uppskattar hastigheten till hundra kilometer i timmen, säger han.

Hur kändes det?

– Inte alls bra. Vi vill ju att folk ska ta ner farten när vi står efter vägarna.

Vad hade kunnat hända?

– Jag hade kunnat bli påkörd eller så hade någon annan bilist kunnat köra in i oss när vi stod där.

Lösningen blev att ytterligare en bärgningsbil kom till platsen och blockerade ett av körfälten. Varningsljus och fartgupp placerades ut på platsen så att jobbet kunde utföras.

– Alla saktade inte ner trots det. Jag har jobbat som bärgare i elva år och konstaterar att situationen på vägarna blir värre och värre. Folk är alldeles för stressade i trafiken, säger han.

Finns det en oro att något ska hända?

– Det har varit nära många gånger och jag har många kollegor som drabbats.

Daniel Åslund valde att skriva om händelsen på assistancekårens hemsida och la även ut en film för att visa hur det såg ut på platsen. Filmen har fått stor spridning och visats över 100 000 gånger.

– Vi vill att folk skulle vakna till och få se hur vår arbetssituation är. Kanske tänker de till lite nu. Vi vill att de både tar ner farten och håller avståndet, säger Åslund.

Vad har du fått för reaktioner?

– Jag skrev att jag tyckte att vägen skulle stängas då en olycka inträffar. Folk håller med om detta och tycker att vi måste göra det. Blir det ingen bättring så kommer vi att få stänga vägarna när vi jobbar.

Vilka konsekvenser skulle det få för bilisterna?

– Det skulle innebära långa köer och att de kommer att komma för sent till sina jobb.

Daniel Åslund vill även se mer åtgärder för att säkerheten ska bli bättre.

– Det skulle vara bra om vi fick en lag som innebar en hastighetsbegränsning på 30 kilometer i timmen förbi en olycksplats. Då skulle folk lära sig att hålla ner hastigheten, säger han.