Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bärgarna fruktar efter dödsolyckan: "Fler kommer att dö om inget händer"

En brandman avled efter att ha blivit påkörd vid en trafikolycka i Stockholm.
Bärgarna Daniel Åslund och Rickard Parviainen fruktar att det kan hända igen.
– Fler kommer att dö efter vägarna om inget händer, säger Rickard Parviainen.

Läs också: Bärgaren har fått nog efter ny incident.

Olyckan inträffade i Attunda, i norra Stockholm, då en brandman avled av skadorna han ådrog sig efter att blivit påkörd. Bilbärgarna Rickard Parviainen och Daniel Åslund har upplevt liknande situationer och reagerade starkt.

– Oerhört tragiskt. Jag blir arg, besviken och ledsen när jag hör det, säger Rickard Parviainen.

Är du överraskad att det händer saker?

– Nej, det är jag inte. Det är totalt respektlöst ute på vägarna och man får magknip när man åker ut på ett motorvägsjobb.

Vad är det du är rädd för?

– Att bli påkörd. Det händer saker hela tiden och folk respekterar inte våra varningstält, mobila fartgupp, belysningar eller blixtramper.

Läs också: "Jag hade kunnat dö på fläcken".

På Bärgarna i Västernorrlands facebooksida skriver han:

"Nu har de hänt! De som inte får hända! Jag finner inga ord! De är bara så sorgligt! Att nån ska behöva sätta livet till! Bara för att folk inte kan respektera oss som jobbar på väg! Brandmän, polis,ambulans, vägarbetare, och bärgare!".

Han var själv en hårsmån från att bli överkörd på motorvägen för ett drygt år sedan.

– Jag fick en känsla av att något var fel och vände mig om. Helt plötsligt ser jag en bil som kommer emot mig och jag ser att han inte kommer att se mig. Det enda jag kunde göra var att kasta mig upp på huven på kundbilen och hålla i mig. Annars hade den tagit mig, säger han.

Innan jul berättade vi historien om hans kollega Daniel Åslund som själv nära att bli påkörd.

– Jag stod på E4:an och skulle bärga en bil. Situation var så pass allvarlig att vi nästan fick avbryta. De körde nära mig och jag uppskattar hastigheten till hundra kilometer i timmen och det var nära att vi fick avbryta, säger han.

Har något förändras sedan dess?

– Nej, det är samma sak. Det händer saker snart varje dag och man är glad att jag och mina kollegor inte drabbats.

Vad behöver hända?

– Sänk hastigheten till 30 kilometer i timmen, lag att lastbil med krockkudde ska användas som skydd och 5 000 kronor i böter om de inte håller hastigheten. Annars är det enda att göra att stänga vägarna när vi ska arbeta.

Räddningstjänst, polis och ambulans i Medelpad samlades utanför brandstationen i Sundsvall under onsdagen för att hedra den omkomne brandmannen med en tyst minut.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvalls Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!