Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn dog i magen – nu får läkare kritik för bristande vård

Efter en graviditet i fullgången tid dog ett barn i magen. Nu får en läkare kritik av Ivo för att ha brustit i vården av kvinnan som känt minskade fosterrörelser. Även landstinget som är ytterst ansvarig för vården får kritik.

Det var under sommaren som en gravid kvinna var planerad för ett besök på en mödravårdsmottagning i länet. Kvinnan var gravid i 40:e veckan och hade inte känt fosterrörelser på hela förmiddagen. Hon hade även tidigare sökt vård efter att ha känt minskade fosterrörelser.

En läkare gjorde vid kontrollen ett ultraljud och sa till kvinnan att allt var normalt.

Samma kväll fick kvinnan värkar och på förlossningen konstaterades att det inte fanns några fosterljud. Barnet hade dött vilket två läkare konstaterade. Flera läkare har oberoende av varandra efterfrågat om CTG, mätning av fostrets hjärtljud, var normalt vid kontrollen på mödravårdsmottagningen, men en sådan kontroll hade inte gjorts.

Nu riktar Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, kritik mot läkaren för brister i det medicinska handläggandet och bedömningen vid mödravårdsmottagningen. Läkaren har enligt Ivo inte säkerställt en optimal övervakning som ska gälla vid minskade fosterrörelser.

När en kvinna uppger att de känner minskade fosterrörelser ska läkare göra undersökningar och riskbedömningar. Eftersom inget CTG gjordes säkerställde inte läkaren att fostret mådde bra.

Ivo riktar även kritik till Landstinget Västernorrland, som är ytterst ansvarig för att en god och säker vård bedrivs.